Najveće medicinsko istraživanje do sada o iskustvima pacijenata koji su preživeli kliničku smrt ukazuje na to da svest može da potraje i do tri minuta nakon što srce ili mozak pacijenta prestanu sa radom.

I to je sve…

Naslovi domaćih, pa i nekih stranih tabloida, zasipali su nas ovih dana naslovima poput “Naučnici otkrili nagoveštaj života posle smrti” i sl… još jednom je na delu pokazan populizam i želja da se ostvare “klikovi”, a ne da se prenese tačna i korisna informacija, što bi trebalo da je uloga medija.

A šta je zapravo izazvalo ovu “Šokantno senzacionalnu!” vest?

Tim naučnika sa univerziteta Sautempton, u Velikoj Britaniji, objavio je rezultate četvorogodišnjeg istraživanja na 2.060 osoba koje su doživele srčani udar i prestanak rada srca. Istraživanje je pokazalo da oko 40 odsto pacijenata koji su preživeli kliničku smrt tvrdi da imaju sećanja iz tog perioda.

Po pisanju časopisa “The National Post”, jedan od preživelih je opisao da je mogao da posmatra sebe iz ugla sobe, dok se jedna pacijentkinja precizno seća postupaka lekara koji su vršili tri minuta dugu reanimaciju nad njom, čak je uspela da čuje i zvuke aparata u okruženju.

“Znamo da mozak ne može da funkcioniše kada srce prestane da radi, ali u ovim slučajevima izgleda da svest ostaje aktivna još do tri minuta nakon prestanka rada srca, i pored toga što mozak obično prestane da radi 20 do 30 sekundi nakon prestanka rada srca.”, rekao je Sem Parnia, vođa ovog istraživanja za časopis.

Svi efekti koji su u ovom istraživanju zabeleženi, i ranije su bili poznati, ali je ovo istraživanje bilo korisno u smislu objedinjavanja podataka i daljeg usmeravanja istraživanja ljudske svesti, a naročito u situacijama poput ove.

Pritom, treba posebno napomenuti i to da je klinička smrt jedna od faza smrti (i to prva) i da pravovremenom reakcijom osoba može da preživi. Klinička smrt podrazumeva prestanak disanja i eventualno cirkulacije krvi. Cerebralna smrt nastupa 4 minuta nakon toga, a tek nakon nje i biološka smrt.

Sva iskustva koja se pominju u istraživanjima su, naravno, iz perioda kliničke smrti (dakle, bili su biološki živi).

Takođe, postoji i procedura kontrolisane (namerno izazvane) kliničke smrti kod pojedinih medicinskih procedura, kada se temperatura pacijenta smanji na oko 18 do 20 stepeni celzijusa, zaustavljaju se srce i pluća, a niska temperatura omogućava zaštitu organizma od oštećenja koja inače nastaju (prvenstveno moždanih) u slučajevima kliničke smrti. Na ovim temperaturama pacijent može da preživi i do 30 minuta. Ova procedura se primenjuje kod operacija cerebralnog aneurizma, ali i nekih drugih zahvata.

Pisano za Supergenije.rs naučno popularni portal

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •