Hajde da zamislimo da imate startap koji pravi neki uređaj i želite da nalepite onaj seksi potpis “patent pending”.

U trenutku kada ste završili sa prototip fazom i obratili se proizvođaču, isti nije hteo da ulazi u dublji razgovor o saradnji ako proizvod nije zaštićen. Logičan stav, niko ne želi da uloži desetine hiljada Evra u alate, da bi potom neko iskopirao uređaj.

Istovremeno, pretpostavili ste dobro da ni investitori neće biti presrećni da ulože novac u njihov, zaista inovativan, proizvod ako nije zaštićen.

Kako je tržište SAD, odlučili ste se za Provisional Patent (Patent Pending) opciju.

Šta je Provisional Patent (Patent Pending)?

Za razliku od klasičnog patenta, Provisional Patent omogućava inovatoru da na jednostavniji i jeftiniji način zaštiti svoju inovaciju, na kraći vremenski rok.

Provisional Patent je zapravo uprošćena verzija klasičnog patenta, čije važenje je 12 meseci, a prihvatanjem ove prijave inovator dobija mogućnost da uz svoju inovaciju “nalepi” i onaj čuveni potpis “patent pending”.

Nakon isteka 12 meseci prestaje i zaštita intelektualne svojine, osim ako inovator pre toga ne aplicira za Nonprovisional, tj puni patent. Patent pending ne može se produžiti nakon isteka 12 meseci (dakle može se samo podneti zahtev za nonprovisional patent), ali je tokom trajanja 12 meseci inovacija zaštićena.

 • Važno! Provisional Patent štiti inovaciju na teritoriji SAD, ali ne i vani. U Evropi ne postoji pandan ovoj opciji, tj moguće je podneti samo zahtev za pun patent.
 • Napomena! Provisional Patent može se podneti za UTILITY patent, dok za DESIGN patente nije moguće podneti zahtev za Provisional patent.

Zašto Provisional Patent, a ne pun patent?

Za početak, mnogo je jeftinije (o cenama kasnije), brže se dobija, a dokumentacija koja prati patent je jednostavnija od one koja se podnosi za pun patent.

Period važenja od 12 meseci je sasvim dovoljan da se proveri ispravnost ideje, kroz pitch-ove ka investirorima, a da se ne brine o krađi ideje.

Svakako, pravo vreme za podnošenje zahteva za Provisional Patent je onda kada je prototip završen, kada je dokazano da proizvod radi to što treba da radi i kada se startap sprema za prvi pitch.

Realno, ako za godinu dana nikoga ne ubedite u ideju, neće vam je niko ni ukrasti. Ako tokom 12 meseci pronađete investitora, imate i razlog i sredstva da aplicirate za pun patent.

Kako se podnosi zahtev za Provisional Patent (Patent Pending)?

Prvo pitanje, najvažnije!

Da li već postoji takav patent?

Odgovor na ovo pitanje nije ništa iz sledećeg niza:

 • Ja ne znam da postoji bilo šta slično
 • Guglao sam i nisam našao
 • Brate, nema ni na Aliju, a tamo nema šta nema

Odgovor ćete naći tako što ćete detaljno pretražiti postojeću bazu patenata. Ako je to što vi prijavljujete već tamo, to je to, zaboravite na patentiranje. Nije bitno da li je ili ne neko to zaistaa i napravio, bitno je da li je patentirao. Ono što je patentirano, ne smete da pravite na teritoriji na kojoj je zaštićeno.

Posetite link u nastavku i srećno: https://www.uspto.gov/patents-application-process/search-patents

Šta od dokumentacije treba da se pripremi?

Za Provisional patent, potrebno je da se pripremi sledeće:

 • Specifikacija patenta je u suštini narativni detaljan opis inovacije.
 • Tvrdnje (Claims) su pojedinačno izložene (sažeto napisane) konkretne inovacije koje patent donosi.
 • Crteži su crno-beli tehnički crteži inovacije.

Specifikacija i crteži u mnogome zavise od toga šta tačno patentirate i ne postoji prost šablon koji možete da iskoristite.

U slučaju uređaja, kao u konkretnom slučaju, idealno je da inženjeri do detalja opišu šta je inovacija i zašto je neophodna, čemu služi, kako radi, u čemu se razlikuje od sličnih rešenja, kao i detaljan opis svakog pojedinačnog elementa crteža.

Najbolja opcija je da prilikom pretrage postojećih patenata, preuzmete sve slične koji već postoje i pogledate kako je napisana dokumentacija. Nikako ne raditi copy/ paste, često su dokumentaciju pisale specijalizovane advokatske kancelarije i ne želite se sa time igrati.

Npr otvorite Word dokument i iskopirajte sledeću listu i koritite je kao naslove/ kategorije dokumenta specifikacije:

 • Title
 • List of Inventors
 • Background
 • Brief Summary of the Invention
 • Brief Description of the Drawings
 • Detailed Description of the Invention
 • Abstract

Tvrdnje (claims) su izuzetno važan dokument i posebna pažnja treba da im bude posvećena. Za razliku od specifikacije, koja je detaljna i narativna, tvrdnja teba da bude što prostija i što konkretnija.

Dobar primer koji sam pronašao dok sam ovo izučavao je iz jednog manjeg uputstva – ako primera radi patentirate tastaturu, koja umesto četvrtastih ima okrugle dugmiće, claim bi glasio:

 • Tastatura za računar koja sadrži okrugle dugmiće

I to je to!

Svakako vaša inovacija može imati više tvrdnji, ali obratite pažnju da tvrdnja može biti samo nešto što je inovacija (ne može tvrdnja biti da pravite tastaturu sa četvrtastim dugmićima), te da cena može da zavisi od broja tvrdnji, ako se ne varam do tri claima se ne naplaćuje dodatni fee.

Sva tri dokumenta sniimite u PDF formatu, vodeći računa da su fontovi embedovani (kada iz Worda snimate u PDF, otvorite opcije i obavezno čekirajte PDF/A). Iz Google Docs, koji inače najviše koristim, nisam uspeo tako da snimim pa sam kopirao u Word.

Možete snimiti pod kojim god nazivom hoćete, ali vodite računa da počinje slovom, da nema praznih polja, a nema razloga da prosto ne snimite ovako:

 • specification.pdf
 • claims.pdf
 • figures.pdf

Biće vam lakše kod uploada.

Da li ja ovo uopšte mogu sam?

Ovo je legitimno pitanje.

Nakon kreiranja dokumentacije, sledi podnošenje zahteva američkom patentnom zavodu. Greške u bilo kojem koraku mogu vas koštati – vremena pre svega.

Brojni advokati i advokatske kancelarije u Srbiji (pa i SAD), rado će vam ponuditi svoje usluge prijave patenta.

Što bi rekli u stripu Alan Ford: “Cijena? Sitnica.”

Prvi kontakt sa advokatom, skoro svakim, protiče u vašem ubeđivanju njih da vam ne treba domaći patent (500 EUR i višemesečno čekanje), već američki Provisional Patent.

Nakon toga, stižu ponude. Iz mojeg iskutva idu od 1.200 EUR, pa i do 3.000 EUR. Ako ste spremni na ovo, samo napred, potpuno je legitimno. Ako niste spremni na ulaganja ovog tipa u ovoj fazi, nastavite sa čitanjem.

I dobro, kako se podnosi zahtev?

Posetite adresu: https://efs.uspto.gov/EFSWebUIUnregistered/EFSWebUnregistered

Prva tri polja na stranici su jasna, prezime, ime i email adresa.

Odaberite opciju New application/ processing, pa onda utility (važna napomena, ne može se podneti patent pending zahtev za dizajn), pa onda odaberite provisional (provisinal patent je patent pending) i opciju da nastavite dalje.

Na sledećem ekranu odaberite od prve dve, opciju web based ADS, što podrazumeva da aplikaciju popunjavate online umesto učitavanja dokumenta za aplikaciju.

Forma je krajnje nenormalno napravljena. Postoje polja koja i ne možete popuniti jer prosto nemate još uvek te informacije, postoje polja koja nisu obavezna i to gomila, postoje polja koja će se pojaviti iznad, kada odaberete opciju ispod, dakle ludilo :)

Skrolujte ekran do dela Inventor Information i prvo odaberite Non US Residency, da bi vam se forma iznad promenila u odgovarajuću.

Ovde se unose vaši lični podaci, tj podaci o pronalazaču, a možete dodati i više pronalazača ako vas je više opcijom ADD. Dakle popunite obavezna polja vašim kontakt podacima i to ispravnim, na fizičku adresu stiže dokument iz USA :)

Ispod toga nalazi se forma Correspondence information, pa prvo chekirajte opciju “An addresss must be provided…” da bi vam se otvorila odgovarajuća forma.

U delu ispod napisite naziv vaseg patenta, onako kako ste ga nazvali u dokumentaciji.

Sada preskočite sve do kraja stranice, gomila polja koja vam za patent pending ne trebaju. Barem meni nisu trebala, a dobio sam patent pending. Ako vam je frka, ne oslanjajte se na ovo već angažujte advokata, ako želite da sami preuzmete odgovornost, nastavite dalje.

Deo forme Signature. Ovde sam se zakopao dok nisam shvatio da treba bukvalno da se upiše kao u primeru desno, dakle kosa crta, ime i prezime, kosa crta, npr /Ivica Djordjevic/. Ispod toga opet ime i prezime.

Kliknite na continue i dolazite na deo gde treba da uradite upload dokumenata koje ste kreirali.

Da se podsetimo, imate:

 • specification.pdf
 • claims.pdf
 • figures.pdf

Kliknite choose file, pronađite specification.pdf i odaberite ga. U meniju kategorija odaberite “Application part“, pojaviće senovi padajući meni gde treba da odaberete “Specification“.

Kliknite na Add file i ponovite postupak za ostala dva fajla birajući u kategoriji Application part i onda Claims, a za figures.pdf odabirate opciju Drawings.

Kliknite na upload and validate i sačekajte validaciju. Ako ste snimili pdf kao što je opisano gore, biće sve ok. Ja sam se ozbiljno namučio da tekst koji sam kucao u Google docs formatiram tako da ga validiraju Ok.

Kliknite na continue.

Na sledećem ekranu računa se fee, odaberite prvo SMALL ENTITY!

Ako nite preterali sa brojem stranica, a verovatno niste, nećete platiti dodatni fee, svakako upišite broj stranica u polje gde se to traži i iodaberite opciju Calculate, pa Continue

Trebalo bi da vam se prikaže sumarno sve što ste uradli i fee od 150 USD, koji ćete uskoro platiti karticom.

Odaberite opciju SUBMIT i onda opciju PAY NOW.

Na sedećem ekranu odaberite opciju: Pay wit the new USPTO Payment System, pa onda Pay as a Guest i otvoriće vam se klasičan ekran za plaćanje platnom karticom, kao na bilo kojem ecommerce sajtu.

Unesite sve tražene podatke i platite i… to je to :)

Sada, čekajte jedno mesec, dva (u mom slučaju skoro puna dva) i na adresu koju ste uneli, poštom, dobićete potvrdu da ste predali provisional patent i od tog trenutka možete koristiti “Patent pending” potpis narednih 12 meseci.

Eto, nije strašno.

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •