U prethodnom, drugom delu ovog kratkog kursa, bavili smo se početnim podešavanjima našeg bloga, koja je neophodno obaviti pre nego što počnemo sa pisanjem.

Treći i poslednji deo kursa posvećen je uređivanju sadržaja, tj:

  • Stranice – kreiranje, uređivanje i brisanje
  • Članci – kreiranje, uređivanje i brisanje
  • Rad sa komentarima
  • Postavljanje slika

Za početak, neophodno je napraviti raliku između članaka i stranica. Stranice su “statički” entiteti, nakon kreiranja njima se pristupa putem linkova ili iz menija i najčešće sadrže opšte informacije (npr “o meni”, “kontakt” i sl) koje se retko menjaju. Članci su aktivni sadržaji, koji se češće dodaju blogu i koji se dinamički prikazuju u vidu liste naslova ili naslova sa slikama i izvodima (excerpt) i čine glavni sadržaj svakog bloga.

Stranice

Prilikom kreiranja bloga na WordPress.com po automatizmu se kreira i stranica “About” – “O meni/nama”.

Za početak, obrisaćemo ovu stranicu vežbe radi, mada smo je svakako mogli i promeniti i tako koristiti.

Klikom na “Stranice” u meniju sa leve strane, u okviru “Kontrolne table”, otvara nam se lista svih stranica na sajtu, a u podmeniju, pored liste stranica, imamo i opcije za dodavanje nove stranice, kao i kopiranje postojeće.

Klikom na naziv stranice, otvara se deo za uređivanje stranice, no, za početak, vratimo se na listu svih stranica. Kada mišem pređemo preko naziva stranice “About”, pojaviće nam se opcije “uredi”, “brza izmena”, “otpad”, “pogledaj”. Sami nazivi su veoma intuitivni i ukazuju na konkretnu akciju do koje vodi klik na link. Odabraćemo “otpad” i time poslati stranicu u isti (stranica nije potpuno izbrisana, klikom na link “otpad” u horizontalnom meniju dolazimo do obrisanih stranica, odakle izbrisane stranice možemo ponovo aktivirati).

Sada na spiku nema ničega, a klikom na “Dodaj novu” (u meniju levo, ili klikom na isti ovaj link u gorenjem delu ekrana), krećemo sa kreiranjem naše prve stranice.

stranica-1

U prvo polje (naslov) upisali smo tekst “O nama”, naravno bez navodnika…

Ispod naslova, nalazi se glavno polje za unos sadržaja. Sav sadržaj je moguće formatiraati na sličan način kako se to radi u Word-u. Za početak, uključite opciju prikaza cele palete alata za obradu sadržaja.

paleta

Klikom na dugme u gornjem-desnom uglu (liči na tastaturu), otvara se kompletna paleta. Ikone su intuitivne i sigurno nećete imati problema da se snađete. B je bold, I je italic, potom su tu ikone za neuređenu i uređenu listu, blockquote, ravnanje, dodavanje i brisanje linkova, deljenje stranice i sl… (proći ćemo detaljno u kursu WordPress CMS).

Unećemo tekst koji govori o nama i cilju ovog bloga:

PUNKT.RS je udruženje građana, registrovano u Srbiji. Blog punktrs.wordpress.com je pokrenut u okviru kratkog kursa “blogovanja”. Više informacija o Pokretu možete pronaći na našem web sajtu www.punkt.rs Naš logo je:

Ako mišem označimo prvi red, pa potom kliknemo na B u paleti za uređivanje, ova rečenica će biti boldovana.

Potom, označimo mišem našu web adresu, www.punkt.rs. WordPress ovo prepoznaje kao običan tekst, bez obzira na to što je upisana web adresa. Zato, kliknemo na ikonicu za dodavanje hiperlinka, izgleda kao karika lanca iskrenuta 45 stepeni udesno (u prvom redu, 10-ta ikona).

Otvoriće se novi prozor:

link

U polje URL unosimo adresu sajta. Veoma je bitno da bude “puna” adresa, dakle da sadrži i deo “http://” ispred same adrese, inače link neće raditi. Polje naslov možemo, ali ne moramo, ostaviti prazno. Čekiramo polje “Otvori vezu u novom prozoru” jer želimo da posetice pošaljemo na svoj sajt, ali i da im ostane otvoren blog. Klikom na “Dodaj vezu” dugme, kreiramo link.

Ovde je moguće linkovati i ka već postojećem sadržaju na sajtu, otvaranjem dela “ili povežite ka postojećem sadržaju”, a biće detaljnije obrađeno u kursu WordPress CMS.

Najzad, dodaćemo i sliku, tj prikazati naš logo na kraju teksta. Za početak, postavićemo kursor na odgovarajuće mesto (ispod natpisa “Naš logo je:”)

Iznad palete za obradu sadržaja, nalazi se dugme “Dodaj sadržaj”. Klikom na ovo dugme, otvara nam se biblioteka fajlova. Klikom na veliko dugme, na sredini ekrana “izaberi datoteke”, otvara nam se browser pomoću kojeg, sa računara, odabiramo prethodno pripremljenu sliku.

Čim odaberemo sliku i kliknemo “open” (ili dvoklik), započeće upload. Nakon što se slika učita, pojaviće se u biblioteci fajlova (poslednje učitana slika će odmah biti i označena).

U donjem desnom uglu ekrana pojaviće se forma za upravljanje ovom slikom. Imamo opcije poravnanja, linkovanja, kao i odabira veličine slike. Odabraćemo da ne linkujemo sliku (link to: none), da je ne poravnamo (podrazumevano poravnanje je uvek levo), a kao veličinu ćemo ostaviti “puna veličina”.

Najzad, klikom na “Insert into page” (primećujete da WordPress.com nije potpuno preveden na naš jezik, a često koristi i nazive iz drugih srodnih), slika će se pojaviti u polju za uređivanje.

Poslednji korak je objava. Sa desne strane ekrana, nalazi se dugme “Objavi”, na plavoj pozadini. Klikom na ovo dugme, stranica će biti objavljena.

U prethodnom delu kursa, kreirali smo glavni meni. Međutim, tada smo u meni postavili stranicu “About”. Otvorite prethodni deo kursa i podsetite se kako se stavke menija uklanjaju i postavljaju, pa kreirajte stavku “O nama” umesto postojeće stavke “About”. Kada to završite, pogledajte naslovnu stranicu bloga, pa kliknite na link “O nama”. Otvoriće se stranica koju smo upravo kreirali.

onama

Vežbe radi, kreiraćemo još jednu stranicu: “Kontakt”. Dakle, otvaramo deo “Stranice”, odabiramo opciju “Dodaj novu”, u polje za naslov upisujemo “Kontakt”.

WordPress.com nudi opciju automatskog kreiranja kontakt forme. Iznad palete za uređivanje sadržaja, odaberite opciju “Add contact form” i otvoriće se novi prozor.

kontakt

WordPress.com automatski dodaje polja “Name”, “Email”, “Website” i “Comment”, a mi ćemo ih izmeniti.

Za početak, kliknite na znak “minus” sa desne strane polja “Website”. Ovo služi za brisanje polja, a uklonićemo ga jer nećemo od naših posetioca tražiti da unose adrese svojih sajtova.

Nakon toga, pređite mišem preko polja “Name” i pojaviće se opcije da pomerate polje gore-dole “move”, kao i da ga izmenite “edit”. Klikom na “edit”, otvara nam se prozor u kojem ćemo umesto “Name” upisati “Ime” i onda “Snimiti polje”. Isto ćemo uraditi i sa poljem “Comment”, koje ćemo preimenovati u “Poruka” i snimiti. Pored taba “Form builder” koji nam je upravo otvoren, postoji i “Email notifications” koje ne moramo koristiti, ali ako želimo, tu možemo promeniti e-mail na koji stiže poruka (ako ne promenimo, stizaće na e-mail koji smo upotrebili za regisraciju bloga), kao i poruku u “Subject-u” maila.

Klikom na “Add this to my post” kontakt forma se ubacuje u sadržaj. Forma sada ne izgleda u polju za uređivanje oako kako će izgledati na sajtu (u kodu je).

Potrebno je objaviti stranicu klikom na “Objavi”, a potom je i dodati u glavni meni (postupak opisan u prethodnom delu kursa). Otvorite sada vašu stranicu i videćete klasičnu kontakt formu za slanje poruke.

Članci

Pre nego što kenemo sa kreiranjem prvog članka, potrebno je da se upoznamo sa “kategorijama”.

Svi članci na blogu mogu biti podeljeni u kategorije i podkategorije. Na primer, ako pišete blog o putovanjima, kategorije mogu biti kontinenti, a podkategorije države ili kategorije mogu biti “Zimovanje, “Letovanje” i sl, a podkategorije mogu biti razne destinacije. Takođe, svaka podkategorija može imati svoje podkategorije. Kategorije i podkategorije se uređuju u delu koji se tako i zove, a nalazi se pod opcijom “Članci”.

Kada se kreira blog, WordPress automatski dodaje kategoriju “Uncategorized”. Nemamo mogućnost da je obrišemo jer uvek mora postojati makar jedna kategorija, ali je možemo izmeniti. Svakako, za početak je potrebno da smislimo temu našeg bloga i odgovarajuće kategorije/podkategorije. Naravno, uvek ih naknadno možemo menjati, te je za početak dovoljno da promenite naziv ove i, eventualno, dodate još neku.

Kako je naš blog posvećen kursevima i obuci, kategoriju ćemo tako i nazvati “Obuke i kursevi”. Pređite mišem preko naziva “Uncategorized” i dobićete opciju “uredi”. Sada, u prvom polju umesto “Uncategorized” upišite “Obuke i kursevi”.

Primetićete opciju “Roditelj”. Kada kreiramo narednu kategoriju, a neka to bude “Blogovi”, ovde ćemo iz padajućeg menija odabrati “Obuke i kursevi” i time postaviti “Blogovi” kao podkategoriju, kategoriji “Obuke i kursevi”.

Podkategorija “Blogovi” će se sada na listi pojaviti ispod kategorije “Obuke i kursevi” i imaće crticu ispred naziva, što znači da je podkategorija prve kategorije iznad (tj prvog naziva koji ispred nema crticu).

Dodaćemo još par kategorija: “Vesti”, “Video” i “Zanimljivosti”. Obavezno proverite da li je u delu “Roditelj” izabrano “nema” ili naziv neke kategorije. Kada se kreiraju kategorije, neophodno je da bude “nema”, inače će postati podkategorije. Naravno, i kada napravimo grešku, možemo je lako ispraviti uređivanjem kategorije/podkategorije.

Najzad, krećemo u kreiranje našeg prvog članka…

U okviru opcije “Članci” u glavnom meniju kontrolne table, vidimo listu svih objavljenih članaka (trenutno je prazna, naravno). Članke možemo pregledati, brisati i uređivati, baš kao kod stranica.

Za početak, kliknemo na “Dodaj novi”.

Otvara nam se stranica koja je gotovo identična onoj za kreiranje stranica, a i sam postupak kreiranja članka je u najvećem delu identičan.

Kao naslov, upisaćemo “Moj prvi članak”.

U polje za unos teksta, upisaćemo:

Ovo je prvi članak na blogu PUNKT.RS, u okviru kratkog kursa pokretanja bloga na WordPress.com. Ovo nije zvaničan blog Pokreta, već platforma za obuku. Naš sajt možete pogledati na adresi www.punkt.rs.

Prvu rečenicu ćemo “boldovati” i prebaciti u “italic”, a na kraju teksta, ponovo dodati naš logo (uradite ovo vežbe radi). Pošto smo logo već uploadovali za našu stranicu, neće biti potrebno da ga ponovo učitavamo, jer je već u biblioteci. Biće potrebno samo da ga označimo prilikom ubacivanja.

Kao kategoriju/podkategoriju, odabraćemo “Obuke i kursevi/Blogovi”.

Sada, možemo postaviti i “Izdvojenu sliku”. Izdvojena slika je opcija u WordPressu pomoću koje se obično bira slika koja će kao “thumbnail” ispratiti vest ili biti na “slajderu”, a sve u zavisnosti od teme. Ovime ćemo se detaljnije baviti u kursu WordPress CMS.

Izdvojena slika se postavlja na isti način na koji se slika ubacuje u tekst (polje za ubacivanje se nalazi dole-desno, a sva polja možete i pomerati).

Svim ostalim opcijama bavićemo se, takođe, u okviru kursa WordPress CMS.

Klikom na “Objavi”, naš članak je i objavljen. Posetite naslovnu stranicu bloga.

clanak

Prvi članak je sada tu, ali primećujemo i jednu grešku. U glavnom meniju postoji prazan prostor između opcija “O nama” i “PUNKT.RS”. Ako se sećate, tu je bio link ka kategoriji “Unacategorized”. Otvorite podešavanja menija, izbrišite praznu kategoriju i, vežbe radi, napravite linkove ka svim kategorijama/podkategorijama, ali tako da se ne vide sve, već da se vidi natpis “Kategorije”, a prelazom miša preko nje padajući meni. (Prazna stavka se pravi u delu veze tako što se u polju za link upiše # (taraba), a u polju za naziv ono što želite da bude naziv stavke, u ovom slučaku “Kategorije”)

Komentari

Svaki vaš članak (ako odobrite, a to i jeste svrha bloga, najčešće) može biti komentarisan od strane posetilaca. U prethodnom delu kursa podesili smo komentare tako da se ne pojavljuju bez vašeg odobrenja. Svi komentari nalaze se u delu koji se upravo tako i zove, a svaki možete odobriti, obrisati ili čak izmeniti pre objave.

Smatra se nemoralnim da menjate bilo čiji komentar, osim eventualno cenzurisati reči poput psovki (obično se ubacuju zvezdice poput ****).

Ovim je završen kratak kurs WordPress.com – pokretanje bloga. WordPress kao nazavisni CMS je neuporedivo moćniji alat, veoma jednostavan za korišćenje, a danas je najzastupljeniji CMS na svetu (pokreće više sajtova nego svi ostali zajedno). Kurs WordPress CMS biće i mnogo duži od ovog kursa, a na kraju, objavićemo ga i u PDF formi koju ćete moći da preuzmete i koristite.

Kompletan kurs WordPress.com – pokretanje bloga:

  1. Kako pokrenuti sopstveni blog na WordPress.com
  2. WordPress.com – osnove
  3. WordPress.com – uređivanje sadržaja

Ovaj kurs pisan je za web portal Udruženja građana PUNKT.RS.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •