PayPal je pre izvesnog vremena najzad stigao i u Srbiju. Ovaj dugo očekivani servis za internet transakcije je za sada dostupan građanima naše države samo za plaćanja, ali se očekuje da u narednom periodu omogući i primanje novca. Iskustvo iz Hrvatske pokazuje da taj period može potrajati i čitave tri godine, ali se nadamo da će kod nas to ipak biti nešto kraće.

U ovom tekstu pokazaćemo vam kako da otvorite PayPal nalog, te kako da ga povežete sa platnom karticom.

Platna kartica

Da bi koristili mogućnosti PayPal plaćanja, neophodno je da posedujete platnu karticu za koju ćete vezati PayPal nalog. U ovom trenutku PayPal u Srbiji funkcioniše tako što se novac prilikom plaćanja preuzima direktno sa kartice (računa u banci) i uplaćuje na račun osobe ili firme kojoj novac šaljete. Nije moguće uplaćivati novac direktno na PayPal.

Izbor kartica je zaista veliki, a u suštini bi PayPal trebalo da prihvati bilo koju karticu kojom se može plaćati na internetu, ali preporuka je da za početak koristite neku od specijalizovanih, takozvanih „Internet“ kartica. Većina banaka u Srbiji nudi u ove kartice, a postoje i banke u kojima je otvaranje i vođenje ovog računa (i kartice) potpuno besplatno.

Takođe, bitno je da odaberete i banku koja će vam ponuditi internet bankarstvo, kako bi mogli da pratite sve vaše transakcije i raspoređujete vaš novac na karticu kako vama odgovara.

Kada otvorite račun i dobijete karticu, potrebno je da na njoj imate i sredstva za probnu PayPal transakciju kojom se vrši aktivacija kartice. Iznos na kartici bi trebalo da bude 2 evra.

Kreiranje naloga na PayPal-u.

Na adresi www.paypal.com kliknite na dugme SIGN UP, kako bi započeli proces kreiranja naloga.

Na sledećoj stranici, kao državu obavezno odaberite Srbiju. Što se jezika tiče, ovde nemate mnogo izbora, te ćemo u ovom uputstvu izabrati engleski.

paypal-2

Kao vrstu naloga, odaberite „Individual“ tako što ćete u tom polju kliknuti na “Open an account”.

Sledi stranica „Enter your information“

paypal-3

Potrebno je da tačno unesete sve tražene podatke:

Email: važno je uneti ispravnu email adresu jer se verifikacija naloga/kartice vrši putem emaila, kao i kasnija plaćanja.

Password: Potrebno je uneti lozinku dva puta, a budite oprezni prilikom odabira lozinke. U slučaju da zlonamerna osoba sazna vašu lozinku može veoma lako da je zloupotrebi, a gubitak lozinke PayPal naloga nije nešto što pokriva banka koja vam je izdala karticu te nećete moći lako da nadoknadite nastalu štetu!

Ime, prezime, nacionalnost kao i adresa su jasni, a obavezno unesite i ispravan broj telefona za slučaj da je potrebno da vas PayPal kontaktira!

Nakon ličnih podataka, unose se podaci o kreditnoj kartici.

Credit card number je broj vaše kreditne kartice, obično je napisan na prednjoj strani kartice i sadrži 16 cifara. Na samoj kartici su ove cifre podeljene u četiri grupe, od po četiri cifre, ali ovde se unose spojeno, na primer 4561237890345.

Expiration date je datum do kojeg kartica važi, a takođe se nalazi na samoj kartici (unose se godina i mesec).

CSC (Card Security Code) je sledeći unos. Ovo je sigurnosni broj kartice i nalazi se najčeće na poleđini kartice, ali na nekim karticama i na prednjoj strani. Ovaj broj je trocifren za sve kartice osim za American Express, gde se sastoji iz četiri cifre.

paypal-4

Obratite pažnju na polje „Link my credit card so I can start shopping right away (recommended)“ koje treba da ostane čekirano.

Klikom na „Agree and Create Account“ kreirate nalog na PayPal-u. Ako niste sve uneli ispravno ili popunili sva obavezna polja, biće traženo da to ispravite.

Nakon toga sledi sigurnosna provera.

Biće neophodno da sa prikazane slike unesete kod u polje iznad i kliknete na dugme Continue. Obratite pažnju na velika i mala slova, te razliku između nule i slova O. Nula je uvek uža i manje okrugla od slova, npr O – slovo, 0 – broj. Kada prođete sigurnosnu proveru, bićete preusmereni na stranicu vašeg PayPal naloga.

Prvo je potrebno verifikovati unetu e-mail adresu.

PayPal vam je poslao email na adresu koju ste uneli prilikom registracije, a ako takav e-mail još uvek niste dobili (obično je potrebno par minuta da stigne), na ovoj stranici postoji i link „Confirm email address“ pomoću kojeg možete ponovo poslati email.

Otvorite email servis koji koristite i potražite email od PayPal-a. U email okviru poruke postoji i link „Activate My Account“ i potrebno je kliknuti na njega i time PayPal-u potvrditi ispravnost unete email adrese.

Sledeći korak je verifikacija kreditne kartice.

Na stranici vašeg PayPal naloga nalazi se link „Link and Confirm my debit or credit card“ koji je potrebno kliknuti (alternativno, može i link “Get verified”).

paypal-5

PayPal autorizaciju vrši probnom transakcijom.

Prvo će sa vaše kartice biti preuzeto 1,5 evra, a potom će taj novac biti vraćen na vaš račun. PayPal će vam ovo prikazati na narednoj stranici, odaberite dugme „Continue“ za nastavak.

Na sledećoj stranici ćete dobiti obaveštenje da je sa vaše kreditne kartice preuzeto 1,5 evra (veoma je bitno da na kartici imate ta sredstva kako bi kreirali nalog, uplatite barem 2 evra).

Prilikom transakcije, PayPal će banci poslati i četvorocifren broj, Expanded Use Number (EUN). Ovaj broj vam je neophodan za verifikaciju PayPal naloga. Postoji više načina da saznate broj, a najbrže je ako koristite internt bankarstvo gde se broj prikazuje u formatu PP – 1234 – CODE u listi transakcija za vašu karticu. Takođe, neke banke ovo šalju putem SMSa, a svakako možete pozvati kontakt centar vaše banke ili otići u najbližu ekspozituru.

Jednom kada imate verifikacioni broj, ulogujte se na vaš PayPal nalog i odaberite link „Confirm my debit or credit card“ koji se nalazi tamo gde su bili i linkovi za verifikaciju emaila i linkovanje kartice.

Otvoriće vam se novi prozor gde je neophodno da unesete kod i kliknete na dugme „Confirm Card“.

Ovim ste kompletirali proces kreiranja naloga i verifikacije kartice i možete početi sa korišćenjem PayPala-a.

Sigurnosne napomene

 • Lozinku uvek kreirajte tako da niko ne može da je pretpostavi. Idealna lozinka ima najmanje 8 karaktera, pri čemu sadrži velika i mala slova, kao i brojeve. Nikako ne koristite iste lozinke za različite naloge (npr Gmail, Facebook, Twitter i Paypal).
 • Ako koristite internet karticu, koja je sama po sebi bezbedna jer njom ne možete ići u minus, kao dodatnu bezbednost primenjujte pravilo da iznos koji plaćate na karticu uplatite neposredno pre PayPal plaćanja, tj ne držite novac na kartici dok vam ne zatreba.
 • Nikada i nikome nemojte davati vaše podatke.
 • Plaćajte samo na bezbednim sajtovima koji imaju sertifikate, proverite da li adresa sajta počinje sa https:// umesto klasičnog http:// ispred adrese sajta.
 • Plaćajte samo sa ličnog računara, nikada se ne logujte na PayPal nalog na tuđem računaru.
 • Ako posumnjate da neko zna vaše podatke, obavezno promenite lozinku e-maila kojim ste otvorili PayPal, pa potom i lozinku na PayPal-u.
 • Obratite pažnju na “recurring” plaćanja. Pojedine usluge se na PayPal-u plaćaju periodično, na primer mesečno ili godišnje (poput različitih internet servisa kao što su sharing portali, igre i sl). Kada platite na ovaj način, PayPal će automatski sa vaše kartice skidati iznose svakog meseca ili godine, dok god vi ne isključite (cancel) datu transakciju.

Ovaj post, pisan je za web sajt udruženja PUNKT.RS.

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •