PayPal kompanija je od nedavno omogućila licima u Srbiji da primaju novac putem ovog servisa, ali nedoumice oko načina i uslova prijema su sve vreme prisutne.

Banke u Srbiji su za sada, logično, oprezne u komunikaciji mogućnosti transakcija, međutim nisu banke prava meta u ovom slučaju, već upravo PayPal.

Koliko smo do sada uspeli da saznamo, barem kada su fizička lica u pitanju, povlačenje novca koji klijent PayPala ima na svom računu jeste moguće, a sam proces PayPal ne vodi kao klasičnu uplatu, tj bankarsku transakciju, već kao “refundaciju”.

Ovo je isti onaj proces koji PayPal koristi kada se verifikuje kartica. Svi koji su otvorili PayPal nalog u Srbiji sećaju se da se autorizacioni kod dobija tako što PayPal “povuče” 1,5 EUR sa računa, a zatim ih vrati na račun. Taj proces vraćanja novca na račun se zove “refundacija” i upravo je to način na koji PayPal sprovodi transfer.

Ovo običnom korisniku možda deluje nebitno, ali sa strane banaka, NBS i ostalih uključenih institucija, uplata iz inostranstva i refundacija definitivno nisu isti proces.

Kako se novac sa PayPala prebacuje na kartice fizičkih lica u Srbiji, koliko to traje i koliko košta?

Proces iniciranja transakcije je veoma jednostavan.

Na svom PayPal nalogu u meniju potražite i kliknite na link “Withdraw”.

paypal-povlacenje-novca

U ovom trenutku prenos je moguć samo na Visa kartice, ali s obzirom na to da je najveći deo korisnika i povezao PayPal nalog sa Visa Internet karticom ili Visa Electron karticom a-vista deviznog računa, te da su obe ove kartice kod popularnih domaćih banaka potpuno besplatne (na primer u banci Inteza, u kojoj ja imam račun, otvaranje i održavanje obe ove kartice se ne naplaćuje), ovo nije problem.

Na linku postoji opcija “Withdraw funds to your card”, kao i podaci da transakcija traje 5 do 7 radnih dana (dosadašnje iskustvo u Srbiji kaže da je ipak u pitanju 7 do 10 radnih dana), te da ova transakcija košta 5 dolara.

paypal-povlacenje-novca1

Ovo je važan podatak! Transakcija košta 5 dolara isključivo ako sami inicirate transakciju.

U Srbiji još uvek nije aktivna opcija, ali kada bude, PayPal će na mesečnom nivou, po automatizmu (od prvog do trećeg u mesecu) prebaciti sredstva sa vašeg PayPal naloga na karticu koju imate kod njih prijavljenu, bez ikakvih troškova. Ovih 5 dolara se naplaćuje samo ako sami pokrenete proces prenosa novca.

Kada odaberete uplatu na karticu, PayPal će od vas zahtevati da odaberete nalog (balance) sa kojeg novac povlačite, da unesete iznos koji povlačite, te da odaberete iz padajućeg menija karticu na koju novac treba prebaciti.

paypal-povlacenje-novca2

Odaberite dugme “Continue”.

Pojaviće se nova stranica, na kojoj će biti prikazani svi detalji zahtevane transakcije. Dobro proverite da li je sve OK i to potvrdite klikom na dugme “Confirm” ili ispravite klikom na dugme “Edit”. U ovom trenutku, ako želite, možete i odustati od transakcije klikom na “Cancel”.

Nakon klika na “Confirm” dobićete poruku da je vaš zahtev za povlačenje novca u stanju provere i da ona može potrajati i do 24h, kao i da će Pay Pal nakon provere osloboditi novac. Ovde ćete pročitati i poruku da će biti potrebno do 4h da novac bude na kartici, što u našem slučaju nije istina, kao što je već rečeno, po dosadašnjem iskustvu neophodno je oko 7 do 10 dana za okončanje transakcije (za razliku od bankarskih transakcija iz inostranstva koje obično traju 3 do 5 dana, na primer Google AdSense uplate na račun se procesuiraju toliko).

Ako koristite usluge elektronskog bankarstva (internet ili mobilno), uvek možete proveriti da li je uplata prošla i na taj način.

Ako nemate Pay Pal nalog, pročitajte “Kako otvoriti Pay Pal nalog i povezati sa karticom“.

Share the joy