UPDATE: Hvala portalu Nova Energija na preuzimanju ovog posta i objavi u serijalu PayPal:

PayPal je u Srbiji, i pre nego što je zvanično omogućio korišćenje svojih usluga, bio česta tema blogera, tvriteraša, medija, preduzimača, frilensera, svih onih koji su sa nestrpljenjem čekali dolazak ove kompanije. Pojedinci su korišćenje ovih servisa započeli i pre nego što je to zvanično bilo dostupno i to tako što su kartice domaćih banaka povezivali sa PayPal nalogom odabirom Hrvatske kao države u PayPal sistemu (ovo nije bilo baš legalno, ali…).

Nakon više godina čekanja strpljenje se isplatilo i PayPal je pre par godina, parcijalnim otključavanjem opcija, ušao i na naše tržište. Kao bilo koji finansijski sistem i PayPal zahteva određena predznanja da bi se mogao pravilno koristiti, te je bilo logično očekivati veliki broj pitanja korisnika na ovu temu.

Na Facebooku je pokrenuta grupa PayPal Srbija u okviru koje se često postavljaju pitanja o korišćenju ovog servisa (trudio sam se da na grupi dam sve odgovore koje znam), a pored ove grupe veliki broj pitanja pojavio se i na blogovima koji o ovome pišu, korporativnim Facebook stranicama banaka čiji su korisnici kartica kreirali PayPal naloge i sl…

U nastavku ovog teksta nalaze se odgovori na tri osnovna, najčešće postavljana pitanja (tekst se odnosi isključivo na fizička lica, tj “Individual PayPal account”).

1. Kako se otvara PayPal nalog i koju karticu izabrati?

Post na temu otvaranja naloga napisao sam još 2013te, pokriva baš sve detalje, pa da ne ponavljam – pročitajte: “Kako otvoriti PayPal nalog i povezati ga sa platnom karticom“.

Kada je platna kartica u pitanju, sve one kojima je moguće plaćati na internetu (trebalo bi da) mogu da se povežu sa PayPal nalogom, ali svi koji nameravaju da primaju novac trebalo bi da nalog povežu sa Visa karticama, jer je trenutno prijem novca moguć samo na nju (naravno, možete povezati više kartica sa PayPal nalogom).

Postoji više vrsta platnih kartica (VISA ili bilo kojih drugih) koje banke izdaju, a za potrebe ovog teksta podelićemo ih ovako:

  1. Kreditne kartice
  2. Debitne kartice (kartice tekućeg računa)
  3. Internet kartice
  4. Kartice deviznog (a-vista) računa – u suštini i ovo je debitna kartica, ali se razlikuje od one koja je vezana za tekući račun

Sve ove kartice, ako je putem njih omogućeno plaćati na internetu, moguće je povezati sa PayPal nalogom, ali preporuka je ova poslednja. Evo i zašto.

Debitne (uz tekući račun) i kreditne kartice se svakako mogu lako i bezbedno koristiti na internetu, pa i PayPal-u. Ipak, za posedovanje ovih kartica plaća se mesečno održavanje, a činjenica da kreditna kartica dolazi uz odobreni kreditni limit, te da debitna najčešće ide uz mogućnost odlaska u minus po računu, plaši neiskusne korisnike i uvek je lepo, pored uštede, smanjiti i mogućnost greške (npr na PayPal-u postoje “recurring” ili plaćanja koja se periodično i po automatizmu ponavljaju, te ako toga niste bili svesni prilikom odobravanja plaćanja, možete odvesti sebe i u minus – postoje naravno načini da se to reši i nakon toga, ali zašto uopšte rizikovati).

Internet kartice namenjene su isključivo za plaćanje na internetu i korišćenjem ove kartice ne možete otići u minus. Preporuka je da se novac na nju uplaćuje pre samog plaćanja i time minimizuje mogućnost greške ili zloupotrebe. Trenutno jeste moguće, ponekad lako, a ponekad uz malo gimnastike, povući novac sa ovih kartica ali zašto se mučiti ako postoji kartica sa kojom je uvek lako, a pruža i dodatne pogodnosi?

VISA kartica vezana za a-vista devizni račun

A-vista devizni račun (na srpskom – račun po viđenju), je (logično) devizni račun, dakle vrsta računa na kojem možete čuvati sredstva u stranim valutama. Često uz ovaj račun ide i određena kamata na štednju, a najveća prednost ovog tipa računa u odnosu na ostale je to da je jedini na koji možete primati uplate iz inostranstva. Ako ste freelancer ili ako koristite Google AdSense, ovaj račun možete koristiti za prijem uplata. Idealan je upravo za Google AdSense jer ne morate više čekati da stigne ček, pa nositi ček u banku, pa čekati mesec dana – na ovaj način novac vam je na računu par dana nakon uplate od strane Google-a.

Uz ovaj račun dobijate i karticu. U mom slučaju, Banca Intesa koja otvaranje i održavanje ovog računa i kartice ne naplaćuje, izdala mi je VISA Electron karticu. Ne postoji ni obavezni minimalni iznos – možete imati 0 (nula) evra na njoj. Ovom karticom, kao što je slučaj i sa Internet karticom, ne možete ući u minus te je i ovde minimalna verovatnoća greške ili zloupotrebe.

Ovu vrstu kartice, za razliku od Internet kartice, možete koristiti i za plaćanje roba i usluga u zemlji i inostranstvu na prodajnim mestima, kao i za podizanje novca na bankomatima! Dakle, ako je novac na njoj, ne morate ni u banku.

Ova kartica bez problema se povezuje sa PayPal nalogom, a mislim da sve ovo gore navedeno ukazuje na to koliko je bolje nju koristiti nego Internet karticu.

kartice

Nedavno je Banca Intesa najavila da će u okviru svog Intesa On-line servisa za internet bankarstvo omogućiti direktno povezivanje kartica sa PayPal nalogom iz samog sistema – dakle, odaberete PayPal opciju u okviru internet bankarstva, odaberete karticu i kliknete “poveži” – nema aktivacije, nema čekanja, radi odmah… Ovo bi trebalo da proradi tokom godine.

2. Kako se plaća PayPal nalogom?

Uprošćeno u naslovu, ali se svodi na to… Neke zanima da li moraju da prebace novac na PayPal pre plaćanja, neke kojom valutom plaćati, u suštini – kako?

Da biste plaćali putem PayPal-a, dovoljno je da imate novac na kartici.

Nakon što na sajtu na kojem kupujete prođete kroz klasičnu formu za kupovinu i odaberete PayPal kao način plaćanja (umesto kartica i ostalih sistema), te kliknete na plati, otvara se PayPal-ova stranica za autorizaciju plaćanja.

Ovo obavezno proverite! Vaše PayPal login podatke NE OSTAVLJAJTE NIGDE osim na PayPal stranicama. Lako ćete u URLu videti da ste na PayPal-u i https stranici.

Na samoj stranici nalaziće se kompletan opis transakcije sa leve strane i login forma sa desne, a biće potrebno da se ulogujete vašim nalogom i potvrdite plaćanje.

Kada se plaćanje obavi, bićete vraćeni na stranicu trgovca od kojeg ste kupili robu ili uslugu. Nakon toga PayPal će vam poslati email obaveštenje o transakciji.

Dakle – Novac će biti povučen direktno sa kartice, proverite pre kupovine da li imate sredstva u neophodnom iznosu.

Ako imate više kartica povezanih sa PayPal nalogom, u bilo kojem trenutku možete promeniti “default” karticu za plaćanje.

banknalog

Kao što je već napomenuto, na PayPal-u postoje i “recurring” ili plaćanja koja se periodično i po automatizmu ponavljaju. Ovo su pretplate poput mesečnog plaćanja za korišćenje nekog web sajta, igre i sl… Obratite pažnju da li je plaćanje označeno sa “recurring” jer će Paypal nakon isteka perioda (može biti nedeljno, mesečno, godišnje – kako god je trgovac podesio) da vam naplati iznos. U samom pregledu PayPal naloga i nakon inicijalnog plaćanja možete filtrirati prikaz i videti sva plaćanja koja su zakazana i deaktivirati pretplatu za svako pojedinačno plaćanje.

3. Kako se povlači novac sa PayPal naloga, koliko to traje i koliko košta?

I na ovu temu napisao sam uputstvo: “Kako prebaciti novac sa PayPal-a na karticu (fizička lica)“, pa pročitajte, detaljno je objašnjeno.

Ono što često izaziva nedoumicu kod korisinka je:

Da li je u Srbiji moguće automatsko povlačenje novca (bez provizije)?

PayPal ima opciju automatskog mesečnog prebacivanja novca na račun fizičkog lica, za koje ne postoji provizija, ali ovo za sad ne radi u Srbiji. Zašto? Verovatno zbog načina na koji je uopšte regulisano povlačenje novca.

Naime, mi iz Srbije ne vršimo klasičan withdrawal. PayPal je prebacivanje novca sa naloga na karticu, za našu zemlju, rešio kao refundaciju. Refundacija, sama po sebi, verovatno je izabrana da bi se premostile prepreke pravne regulative, ali to je pitanje za PayPal. Ono što malo zbunjuje u celoj priči je što po definiciji refundacija podrazumeva da vam neko vraća vaš novac, koji ste negde potrošili, ali npr odustali od plaćanja ili odlučili da to što ste kupili iz bilo kojeg razloga vratite. Ako vam neko uplati novac na PayPal, a vi ga povučete na račun – to pravno gledano baš i nije refundacija?

No, nisam pravnik, možda grešim. U svakom slučaju, da biste svoj novac sa PayPal-a povukli na svoju karticu – prođite kroz proces opisan u uputstvu koje sam linkovao.

Kada to možete uraditi? Kada god želite.

Koliko to traje?

Zavisi. Prema iskustvima različitih korisnika ovo može biti u veoma kratkom roku, pa do 3-4 dana, a naišao sam i na odgovore korisnika koji su čekali i do 7 dana. Sve naravno zavisi od brzine kojom odreaguju svi u lancu. To što ste vi u PayPal-u odabrali withdraw i prošli proces, ne znači da je on faktički započet – potrebno je strpljenje.

Koliko to košta?

Košta 4 evra. Za svaku pojedinačnu transakciju.

Skupo? Jeste. Dok nam PayPal ne omogući automatsko povlačenje – a pretpostavljam da to neće dok god se novac “refundira”, osuđeni smo na plaćanje provizije.

Jedini savet i ovde je – budite strpljivi, ne povlačite baš svaku uplatu, sačekajte da vam se to isplati…

S obzirom na to da je refundacija, banka ne bi trebalo da naplati proviziju.

Zašto mora da se povuče u EUR?

Srbija sa inostranstvom novčane transakcije radi uvek i isključivo u valuti EUR. Dakle, ako na PayPal nalogu imate dolare, prilikom povlačenja na račun ceo iznos će vam biti konvertovan u evre. Ovo važi i za plaćanje (kupovinu na internetu), te uvek odaberite opciju da plaćate u evrima, kao i da držite evre na kartici. Konverziju će izvršiti kartičarska organizacija u zavisnosti od toga koju karticu imate (VISA, MC, AMEX).

Savet za kraj – Ako ste u mogućnosti, tj ako banka u kojoj ste uzeli karticu to omogućava (a danas većina to radi), podnesite zahtev za korišćenje internet i mobilnog bankarstva. Na ovaj način lako i brzo možete imati uvid u stanja po računima i karticama, prebacivati sredstva između računa, vršiti menjačke poslove i sl. – korišćenje PayPal naloga je mnogo udobnije na ovaj način.

Imate dodatna pitanja? Postavite ih ovde, biće tema nekog narednog posta…

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •