Prošlo je dosta vremena od kada sam pisao o IPS (Instant Plaćanje), u međuvremenu je ovaj servis i pušten i danas možete pored instant transakcija (slanja novca u realnom vremenu) i plaćati na ovaj način na mestima prodaje.

Da se podsetimo:

IPS transakcija podrazumeva slanje novca sa tekućeg računa, na tekući račun (npr između dve osobe) pri čemu se transakcija izvršava u realnom vremenu (do 10 sekundi), 24/7, pa i između različitih banaka.

IPS POS plaćanje je plaćanje na prodajno mestu, gde se skeniranje QR koda (od strane trgovca ili od strane kupca), inicira tranakcija koja se takođe vrši sa tekućeg računa (dakle, bezgotovinska, beskontakna transakcija u kojoj ne učestvuje platna kartica).

Ok, šta je CAS?

CAS (Centralna adresna šema) je novi servis koji će biti omogućen građanima, korisnicima tekkućih računa kod domaćih banaka, a omogući će – uprošćeno rečeno – P2P (pear to pear) transakcije bez potrebe da znate broj računa osobe kojoj šaljete novac.

Kako radi CAS?

Lica koja budu to želela, registrovaće u banci svoj “avatar”, a to su za sada broj mobilnog telefona ili email, za koji će se u centralnoj adresnoj šemi (koju održava NBS – Narodna banka Srbije) zabeležiti koji tekući račun ide uz avatar.

Na primer ja, Ivica, svoj broj mobilnog telefona, vežem za svoj broj tekućeg računa, preko svoje banke i to bude zabeleženo u centralnoj adresnoj šemi – praktično registru avatara.

Scenario bi dalje izgledao ovako

Drugar izveo devojku na piće, shvatio da nema ni dinar na računu, šalje mi SMS: “Brate, pomagaj!”

Ja pokrećem mobilnu bankarsku aplikaciju, pokrećem transakcij plaćanja i odabirem opciju CAS u delu “Na račun” ili kako već stoji u vašoj mobilnoj aplikaciji.

Ovde, mogu da ukucam broj telefona ili email, ili da pozovem kontakt listu telefona i odaberem broj.

Mobilna aplikacija preko moje banke, klontaktira CAS i proverava da li za postojeći broj telefona postoji uvezan tekuči račun.

Ako postoji, potvrđuje mi tu informaciju (bez prikaza računa) i ja unosim iznos koji želim da mu uplatim i potvrđujem plaćanje.

Putem IPS transakcije, novac je na njegovom računu u roku od 10 sekundi (stalno ponavljam 10 sekundi, ne proizvoljno, to je rok postavljen od strane NBS za izvršenje IPS transakcije).

Biće potrebno vreme da ovo zaživi, da što više ljudi registruje avatar, ali pogodnosti su veoma jasne.

Šta dalje sa CAS?

Potencijal smeštanja brojeva računa u jedan registar, vezanih, što fizičkih što pravnih lica, zaista je veliki.

Broj registracije automobila kao avatar

Pored broja telefona, zašto se ne bi mogao u CAS registrovati i broj tablice. Prilikom ulaska na parking, kameraregistruje broj tablice, kao i prilikom izlaska i direktno sa računa naplaćuje parking tačmo onoliko koliko ste na parkingu proveli, u sekundu.

Po istom principu, mogla bi da se naplati i putarina na naplatnim rampama.

Face ID kao avatar

U Kini npr, kao avatar se koristi i lice, a plaćanje sa tekućeg računa u prodavnici se obavlja prostim pogledom u kameru.

Ostali primeri vama na maštu :)

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •