U prethodnom delu kursa bavili smo se kreiranjem naloga, tj pokretanjem sopstvenog bloga na besplatnoj platformi za blogovanje, WordPress.com. U drugom delu kursa, proći ćemo kroz osnovne alate WordPress.com “kontrolne table”, tj kroz najbitnija podešavanja bloga (opcije “Podešavanja” i “Izgled”), dok će ostale bitne opcije biti opisane u trećem delu kursa.

Kada je sam WordPress, kao CMS (sistem za upravljanje sadržajem) u pitanju, nećemo se udubljivati u temu jer će uskoro biti pokrenut novi kurs koji će se do detalja baviti ovim, najpopularnijim CMSom na svetu.

WordPress.com – Kontrolna tabla

Do “Dashboard-a”, tj kontrolne table WordPress.com-a dolazi se na više načina. Najlakše je da, nakon što se ulogujete i posetite naslovnu stranicu vašeg bloga, pozicionirate kursor iznad naziva bloga u gornjem-levom uglu. Iz padajućeg menije odaberite “kontrolna tabla” i to je to. U prethodnom delu kursa objasnili smo kako je još moguće doći do ovog dela.

wordpresscom-1

Prva stranica “kontrolne table” može delovati konfuzno, možda čak i da odbije količinom opcija. Međutim, najveći deo tih opcija nećete koristiti često, neke čak uopšte.

Opcije kontrolne table WordPress.com:

  • Kontrolna tabla
  • Prodavnica
  • Članci – Ova kategorija omogućava pregled svih objavljenih članaka, dodavanje novih, kao i izmenu ili brisanje starih. Takođe, ovde možete kreirati ili menjati kategorije vaših članaka, kao i tagove (oznake).
  • Sadržaj – U pitanju je biblioteka svih vaših fajlova, kao što su slike, audio i video sadržaji i drugi fajlovi.
  • Veze
  • Strane – Ovde možete videti sve svoje stranice (treba ih razlikovati od članaka), kao i uređivati ih, brisati ili dodavati nove.
  • Komentari – Svi komentari na vaše članke nalaze se ovde, možete ih odobriti, izmeniti ili obrisati.
  • Podrška
  • Izgled – Podešavanje teme sajta, menija (izbornici), blokova (Widgets ili Vidžeti kako je ovde prevedeno).
  • Korisnici
  • Alatke
  • Podešavanja – Važna podešavanja vašeg bloga, poput naziva, opcija za unos i čitanje sadržaja, komentara i sl…

U nastavku, proći ćemo kroz one najvažnije koje ćete najviše koristiti…

Podešavanja

Za početak uređivanja bloga, krenućemo od poslednje stavke – Podešavanja. Ovde nećete baš često ulaziti, ali jeste bitno da se odmah, na početku, sve podesi kako treba.

Opšta podešavanja – Prva stavka u kategoriji Podešavanja su “Opšta podešavanja”. Nakon što ste kreirali blog, on je preuzeo ime koje ste na početku upisali, a kao podnaslov bloga automatski je postavljeno “A great WordPress.com site”. Izmenićemo ime bloga u PUNKT.RS, a kao podnaslov stavićemo naš pun naziv: “Pokret za unapređenje i afirmaciju nauke, kulture i it u Srbiji”.

Promenićemo vremensku zonu tako da odgovara Srbiji. Možete odabrati koliko sati se dodaje/oduzima, ili skrolovati listu i naći Evropa/Beograd.

Klikom na “Sačuvaj izmene”, završili smo sa opštim podešavanjima (uvek se možete vratiti i dodatno izmeniti bilo koje podešavanje).

Čitanje – Podešavanje na ovoj stranici, koje je većini blogera najvažnije, je broj članaka koji će se videti na stranici. Podrazumevano podešavanje je 10, što znači da će 10 poslednjih članaka biti odmah vidljivo, dok će za narednih 10 biti potrebno da posetilac bloga klikne na link koji vodi na narednu stranicu. Ovo, za sada, nije toliko bitno jer još uvek nemamo članke na sajtu.

Diskusija (komentari) – Važno je odlučiti kako želite da posetioci komentarišu članke, tj da li će se komentari pojavljivati odmah. Ovo nikako nije za preporuku jer postoji veliki broj spamera, pa će ubrzo vaša stranica sa postom biti zagušena ogromnim brojem besmislenih komentara i linkova ka sumnjivim sajtovima. Najčešće podešavanje, i ono koje se preporučuje, je da uključite opciju “

Postoji još puno opcija u delu “Podešavanja”, ali gore navedene su one koje su vam u ovom trenutku najbitnije. U kursu koji će se baviti samim WordPress-om, biće detaljnije obrađene druge opcije.

Izgled

Druga kategorija kojoj ćete pristupiti u prvim danima blogovanja je svakako izgled.

izgled

Prva stavka koju ćete videti kada odaberete opciju “Izgled”, biće “Teme“. Ovde ćete pronaći veliki broj različitih tema, ali pokušajte na samom početku da se uzdržite od promene izgleda. Popularnost vašeg bloga neće zavisiti toliko od izgleda, ono što je najvažnije je sadržaj. Takođe, promena teme može “povući” i promenu položaja nekih elemenata, potrebu da se uz svaki post postavi velika slika (za slajder npr), neki elementi po različitim temama se dodaju posebno, te je pre nego što promenite temu neophodno da se malo bolje upoznate sa sistemom rada WordPress-a. Takođe, obratite pažnju na to da se neke teme i plaćaju.

Opcija “Prilagodi” omogućava izmenu slike zaglavlja, promenu boje teksta i sl (takođe zavisi od teme), ali neke od ovih opcija su dostupne i kroz druge stranice, te za sada nećemo ovo dirati.

Blokovi (Widgets – Vidžeti) su veoma važna opcija. Najveći broj WordPress tema sadrži blokove (prazna polja) u koja je moguće ubaciti različite sadržaje. Na primer slike sa Instagrama, različite plejere, linkove, blokove koji sadrže najnovije članke ili kategorije članaka, galerije, arhive, kalendare i još mnogo toga.

U zavisnosti od teme, postoji više ili manje ovih blokova i mogu biti na različitim položajima. Kada je podrazumevana tema u pitanju (Twenty Thirteen), postoje dva polja. Jedno se nalazi u footeru (skroz dole), a drugo u koloni sa desne strane.

Probe radi, ubacićemo par widgeta. Ubacivanje se vrši tako što levim klikom miša odaberete widget, držite dugme pritisnuto i widget prevučete desno u polje koje želite.

Prvo ćemo ubaciti par widgeta u desnu kolonu (u našoj temi, taj blok se zove “Sekundarni prostor za widgete”). Kako imamo Facebook stranicu udruženja, ubaićemo je na naš blog. Prvo ćemo kliknuti na strelicu na-dole u nazivu polja, kako bi bilo otvoreno za ubacivanje widgeta. Onda, pronaći ćemo odgovarajući widget (naš se zove “Fejsbukova kutijica”). Prevući ćemo baner u ovo polje (pojaviće se pravougaonik kada widget postavimo iznad polja i samo treba pustiti dugme). Otvara nam se meni za unos podataka:

  • Naslov: “Posetite nas na Facebooku”
  • URL stranice: https://www.facebook.com/punkt.rs
  • Širina: 250, Visina 300
  • Ostala podešavanja su nam Ok i samo odaberemo “Sačuvaj”

Ako sada otvorimo naslovnu stranu bloga, videćemo da se u desnoj koloni pojavila naša Facebook strana (ne radi sa profilima, samo sa stranicama). Na isti način možemo, na primer, postaviti i svoj Instagram profil.

Nakon toga, ubacićemo još jedan widget u desnu kolonu. Ovaj put, odabiramo widget “Tekst” i prevlačimo ga ispod Facebook widgeta (možemo i iznad, prostim prevlačenjem). Ovaj widget ima svega dva polja: Naslov (unećemo “Dobrodošli”) i tekst (unećemo “Ovo je blog kreiran u okviru kursa “Moj blog na WordPress.com, udruženja PUNKT.RS”). Kikom na sačuvaj i ovaj widget će se pojaviti na naslovnoj.

Na isti način, možemo uneti i widgete u footer (Main Widget Area polje), pa probajte sami, vežbe radi. Svaki widget možete izbrisati tako što ga otvorite i odaberete opciju “Obriši”.

Izbornici (meni na sajtu) je sledeća opcija. U okviru teme koju trenutno koristimo postoji glavni meni, a u okviru tog menija trenutno je samo stranica “About”.

Da bi napravili meni, možemo odabrati opciju “create a new menu”, mada nam je već pripremljen novi meni koji se podrazumevano zove “Menu 1″, te ćemo raditi sa njim. Prvo, promenimo mu ime u glavni meni da bi kasnije (ako imamo više menija), znali koji je koji. Trenutno, ubačen je link ka naslovnoj stranici bloga, kao i stranica “About”. Izbrisaćemo obe da bi videli kako se pravi meni. Klik na strelicu nadole u nazivu svake stavke menija i opcija “Ukloni”, briše stavku.

Sa leve strane imamo tri opcije: Strane, Veze i Kategorije. Prvo, ubacićemo našu stranicu “About”. Otvaramo deo “Strane” (osim ako nije već otvoren). Čekiraćemo stranicu “About” i kliknuti “Dodaj u izbornik”. Stavka “About” pojaviće se u polju menija. Potom, otvorićemo deo “Kategorije”. Ovde vidimo samo jednu, podrazumevanu, koja se zove “Uncategorized”. Ubacujemo je na isti način.

Napomena: ako postoji kategorija ili stranica, a ovde se ne vidi, odaberite opciju “Vidi sve” u delu iz kojeg odabirate stavku za meni.

Nakon toga, ubacićemo link ka ovom sajtu (www.punkt.rs). Otvaramo deo “Veze”. U polje URL ukucavamo http://www.punkt.rs, a u polje Link Tekst: PUNKT.RS. Klik na “Dodaj u izbornik” ubacuje stavku u meni.

Klikom na “Napravi izbornik” završavate sa kreiranjem.

Nakon toga, u tabu “Manage Locations” (nalazi se desno od taba “Edit Menues” u gornjem delu strane), iz padajućeg menija odaberite kreirani meni (Glavni meni) i sačuvajte izmene. Sada, na blogu, postoji upravo kreirani meni umesto podrazumevanog.

Redosled stavki u meniju menjamo prostim prevlačenjem stavki gore-dole.

Napomena: Nakon svake izmene, neophodno je sačuvati meni

Zaglavlje je deo gde možete promeniti glavnu sliku bloga (trenutno je to naradžasti kolaž). Slika mora biti veličine 1600×230 piksela (u kursu za WordPress CMS objasnićemo i kako se u Photoshopu radi sa slikama za web). Mi ćemo sada ubaciti svoju sliku, da bi pokazali kako se to radi. Sliku smo, naravno, kreirali u Photoshopu.

U delu “Select Image”, odaberite “Choose file”. Odaberite sliku sa vašeg računara. Pojaviće se dugme “Otpremi”, pa ga kliknite. Klinite na “Sačuvaj izmene” i time ste završili izmenu slike.

menuandheader

Kompletan kurs WordPress.com – pokretanje bloga:

  1. Kako pokrenuti sopstveni blog na WordPress.com
  2. WordPress.com – osnove
  3. WordPress.com – uređivanje sadržaja

Ovaj kurs pisan je za web portal Udruženja građana PUNKT.RS.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •