Pokretanje start-up biznisa u Srbiji nije jednostavno. Pokretanje istog takvog biznisa u EU, međutim, donosi mnoge benefite, prvenstveno lak i direktan pristup kompletnom EU tržištu, bez svih ograničenja koja postoje za kompanije van EU, da ne pričamo o stepenu digitalizacije poslovanja.

Ovo svi znamo, naravno, nije tu potrebno mnogo pameti, ali pitanje se samo nameće:

Kako iz Srbije pokrenuti start-up u Evropskoj Uniji?

Republika Estonija prva je država na planeti koja je omogućila podnošenje zahteva za elektrosnko državljanstvo (e-Residency), a koje omogućava strancima da otvore kompaniju.

E-državljanin Estonije može da:

 • Otvori kompaniju u Estoniji
 • Upravlja kompanijom sa bilo koje lokacije na planeti
 • Digitalno potpisuje dokumenta i ugovore
 • Upravlja estonskim bankovnim računom online
 • Plaća porez Estonije online

Svaki e-državljanin dobija smart ID karticu koja ima sledeće karakteristike:

 • Digitalno potpisivanje
 • Digitalna identifikacija i autentifikacija
 • Enkripcija dokumentacije

Naravno, ova kartica, kao i e-državljanstvo, ne predstavljaju pravo državljanstvo, tj kartica se ne može koristiti kao putna isprava, niti se vi lično možete predstaviti kao državljanin Estonije. Svrha e-državljanstva je prvenstveno da omogući strancima da otvore kompaniju u Estoniji, npr start-up (info: nažalost, ni Estonija nije na listi Kickstarter zemalja).

Kako se podnosi zahtev za e-državljastvo Estonije?

Da biste podneli zahtev za e-državljanstvo Estonije, neophodno je da popunite formu na adresi: https://apply.e-estonia.com/

Za prihvatanje zahteva, neophodno je da ste punoletni, te da nikada niste bili osuđivani. Takođe, e-državljanstvo ne izdaje se osobama sa radnom dozvolom za Estoniju.

Podnošenje zahteva podrazumeva:

 • Detaljne kontakt informacije (ime, perzime, adresa i sl…)
 • Sken pasoša
 • Sken lične karte
 • Razlog zašto podnosite zahtev (u nekoliko rečenica)
 • Taksu u iznosu od 100 evra

Ono što je poslednji korak u podnošenju zahteva je “pickup location”. Naime, neophodno je da ID karticu pokupite na jednoj od izlistanih lokacija (ne šalje se poštom), a najbliža Srbiji je Beč, Austrija.

Ipak, predlog je da se zaputite u Talin, Estoniju, ne samo zato što je ovo jedan od najlepših gradova Evrope, već i zbog procesa ovaranja kompanije.

Procesuiranje unetih podataka traje oko deset dana, nakon čega ćete biti obavešteni kada treba da se pojavite na izabranoj lokaciji, a ceo proces obično traje do mesec dana.

Kako otvoriti kompaniju u Estoniji, kao e-držvljanin?

Kompaniju u Estoniji možete osnovati, registrovati i njom upravljati u potpunosti online. Estonija je 2009. dospela u Ginisovu knjigu rekorda, kao država u kojoj se najbrže može otvoriti kompanija – za neverovatnih 18 minuta!

Jedna od velikih prednosti je i porez na dobit koji se ne plaća u trenutku ostvarivanja, već distribucije dobiti.

 1. Prvi korak ka otvaranju kompanije je registrovati adresu u Estoniji, što se takođe radi online, preko provajdera virtualnih kancelarija.
 2. Sledeći korak je online registracija kompanije putem portala E-business register.

Na portalu Invest in Estonija, postoji detaljno uputstvo o tipovima kompanija, porezima i svemu neophodnom za pokretanje i vođenje kompanije.

Račun u banci

Ovo je razlog zašto sam predložio da pickup location bude upravo Estonija. Naime, da biste otvorili kompanijski račun u banci u Estoniji, neophodan je jedan razgovor “lice u lice” sa službenikom banke. Najavljeno je da će se ovaj problem u budućnosti prevazići, ali regulativa je takva da trenutno nije moguće drugačije.

Dakle, koraci su sledeći:

 1. Posetite neku od sledećih banaka u Estoniji: LHV, Swedbank ili SEB koje prihvataju ID akrtice e-državljana
 2. Podnesite zahtev za otvaranje računa
 3. Kada dobijete odobrenje, neophodno je da dokumentaciju digitalno potpišete i putem emaila prosledite banci
 4. Sada možete otvoriti online nalog za upravljenje računom

Poslovanjem se u potpunosti upravlja online, i to:

 1. Upravljanje kompanijom kroz e-Business Register
 2. Plaćanje poreza kroz e-Tax Board
 3. Popunjavanje poreskih prijava kroz vladin “accounting software

Sva potpisivanja dokumentacij rade se isključivo kroz digitalni sertifikat – na ID kartici.

Postoji i detaljna FAQ stranica, za sva dodatna pojašnjena.

I to je to… ako ste oduvek želeli da pokrenete start-up ili da kao freelancer legalno radite u EU, e-državljanstvo može biti jedan od načina.

(Foto: harpersbazaar)

Share the joy
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
moose knuckles pas cher moose knuckles pas cher moose knuckles pas cher moose knuckles pas cher moose knuckles pas cher moose knuckles outlet moose knuckles outlet moose knuckles outlet moose knuckles outlet moose knuckles outlet maillot de foot pas cher maillot de foot pas cher maillot de foot pas cher maillot de foot pas cher maillot de foot pas cher scarpe nike air max outlet scarpe nike air max outlet scarpe nike air max outlet scarpe nike air max outlet scarpe nike air max outlet scarpe nike air max outlet nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher nike tn pas cher air max pas cher air max pas cher stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet stone island outlet barbour pas cher barbour pas cher barbour pas cher barbour pas cher barbour pas cher nike tn squalo nike air max outlet mcm outlet online moose knuckles outlet happiness outlet happiness outlet shoes