FX (Forex, foreign exchange market) je globalna decentralizovana berza valuta. Može se zamisliti kao menjačnica u kojoj je moguće, po kursevima koji se menjaju u realnom vremenu, vršiti kupoprodaja između različitih valutnih parova.

Na tržištu Srbije, ova vrsta trgovine do sada nije postojala, barem ne za fizička lica, jer regulativa nalaže da se strana efektiva može menjati isključivo za dinar.

Tako, ako želite da zamenite evre za dolare, neophodno je da evre prvo zamenite za dinare, a onda dinarima kupite dolare. Proces, pored toga što je sa korisničke strane loš, ujedno je i skup. Ovo važi i za online menjače banaka. Različite banke nude različite valute na svojim online menjačnicama, ali i tu je kupoprodaja uvek vezana za dinar. Dakle, nije nemoguće promeniti evre za dolare, ali i online prati proces evro u dinar, pa dinar u dolar.

Sberbank Srbija, nakon što je prva u Srbiji omogućila mobilna plaćanja skeniranjem 2D bar koda – Scan2Pay, prva je omogućila svojim klijentima i da mnogo brže i lakše vrše kupoprodaju deviza kroz Sber X:Change, multivalutnu online menjačnicu.

Sber X:Change omogućava automatizaciju konverzije u situaciji kada korisnik želi da jednu stranu valutu konvertuje u drugu stranu valutu. Servis u potpunosti poštuje regulativu, te konverzija ide preko dinara, ali korisnik bira samo početnu i krajnju valutu, dok servis u pozadini konverziju vrši na način određen regulativom.

Sber X:Change omogućava konverziju deset različitih valuta, kroz 18 valutnih parova, čija se vrednost menja u realnom vremenu uz veoma povoljan kurs.

Na ovaj način, korisniku je omogućen servis koji pruža iste mogućnosti kao FX trgovina, dok istovremeno zadovoljava sve aspekte regulative.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •