Od danas, popularni servis za elektronske novčane transakcije, PayPal, ponovo je omogućio našim građanima i prijem novca, pored plaćanja koje je dostupno već neko vreme.

“Vrednujemo i cenimo veličinu mogućnosti za srpsku internet trgovinu. Globalno, 2014. godine trgovina sa inostranstvom preko servisa PayPal je činila skoro četvrtinu iznosa plaćanja kompanija te godine. Zahvaljujući tome što sve više ljudi ima poverenje u servis PayPal i da realizuje plaćanja iz inostranstva, firme u Srbiji imaju sjajne mogućnosti da povećaju prodaju”, izjavio je izvršni direktor PayPal-a za Srednju i Istočnu Evropu, Damien Perillat.

Kako je izjavio, Pejpal u Srbiji ima “desetine hiljada korisnika”.

Prema istraživanju potrošača, koje je sprovela agencija Ipsos Vantis, 41 odsto kupaca iz ključnih tržišta u Evropi koristi PayPal pri kupovini na stranim internet servisima.

Za sada nije najjasnije na koji način će se obavljati prenos novca sa PayPal naloga na kartice građana, jer je prijem novca iz inostranstva preko banaka do sada funkcionisao isključivo putem SWIFT/IMAN bankarske transkacije, koja podrazumeva uplatu novca na devizni račun, ali PayPal omogućava samo povezivanje sa karticom.

Uz devizni račun svakako je moguće uzeti i karticu, ali povezivanje kartice sa PayPal nalogom nije isto što i povezivanje računa jer se tom prilikom ne unose neophodni podaci (navedeni SWIFT i IBAN) bez kojih je nemoguće primiti novac iz inostranstva.

O tome kako povezati karticu sa PayPal nalogom, već sam pisao pisao, a tekst možete pročitati OVDE.

Banke do ovog trenutka nisu objavile na koji će način ovo funkcionisati, mada je pitanje pre svega usmereno ka samom PayPalu i načinu na koji je građanima Srbije omogućio ovu uslugu, kao i NBSu.

PayPal će omogućiti velikom broju malih privrednika, NVO sektoru i sl da na lak i jednostavan način primaju uplate.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •