Google je na svojem “Think with Google” blogu objavio interesantan infografik o ponašanju kupaca koji su vlasnici pametnih telefona (smartphone).

  • 65% je povećanje procenta potrošača koji traže dodatne informacije na netu, u odnosu na pre par godina
  • 66% potrošača koji su vlasnici pametnih telefona, traže dodatne informacije na svom uređaju nakon što vide TV reklamu
  • 82% korisnika pametnih telfona koriste svoj uređaj da lociralu kolani biznis/prodavnicu
  • 91% vlasnika pametnih telefona koristi svoj telefon da pronađe idejurešenje dok obavljaju neki zadatak
  • 82% vlasnika pametnih telefona proverava proizvod u radnji pre kupovine, putem svojeg telefona

Pametni telefoni postali su nezaobilazni deo svakodnevice, a ovaj trend ne zaobilazi ni Srbiju (procena je da preko 50 odsto korisnika internetu pristupa sa ovih uređaja, ali broj korisnika veoma brzo raste i predviđa se da će u najkraćem roku preći dve trećine korisnika u Srbiji).

Kada je web dizajn u pitanju, Google je uveo veoma oštre mere u okviru pretrage. Od nedavno, Google je počeo da penalizuje sve websajtove koji nisu responsive, tako što ih polako spušta u rezultatima pretrage, a prednost daje responsive sajtovima (takozvaniMobilegeddon).

Responsive dizajn sajta podrazumeva prezentaciju koja prepoznaje veličinu ekrana i uređaj na kojem se prikazuje i automatski se prilagođava, tako da korisniku uređaja omogućava pregledno i lako korišćenje.

Mobilegeddon, tj penalizacija koju Google vrši prema nonresponsive web sajtovima, i ne treba da bude jedina motivacija za prelazak na ovu vrstu dizajna. Podaci koji su ovde prikazani nedvosmisleno upućuju na to da vlasnici sajtova koji nisu responsive rizikuju da izgube kupce, ugrožavaju svoje poslovanje i bivaju shvaćeni neozbiljno i neprofesionalno os strane svojih klijenata.

Imate web sajt? Nije responsive? Vreme je da to promenite.

Share the joy