• Neko: “Ivice, XVG je samo 0,07$, da kupim za 500 EUR i čekam godinu dana, možda izađe na 100$, brate to je preko 700.000$ :D”
  • Ja: “Neće”
  • Neko: “Brate, samo 0,07$, Bitcoin je 11.000”
  • Ja: “Znaš li ti koliko XVG postoji na tržištu?”
  • Neko: “Ne, što?”
  • Ja: “Ima ih skoro 15 milijardi, BTC trenutno oko 17 miliona…”
  • Neko: “Kakve to veze ima?”
  • Ja: “Pa, evo…”

Šta je marketcap?

Jednostavno rečeno, marketcap je proizvod cene robe i njene količine na tržištu. Npr, marketcap za BTC, u trenutku pisanja teksta, je cena BTC 10.206$, pomnožena sa dostupnim BTC od 16.836.825, dakle ukupno 171.836.738.045$.

Markercap (Market Capitalization), dakle, važan je pokazatelj snage kriptovalute (koristi se i za druge vrste trgovanja, ali ovde pričamo o kriptovalutama).

Može se reći da je važniji i od cene kriptovalute (mada je njen deo).

Ovde leži i odgovor zašto sam rekao da XVG neće koštati 100$, jer sa dostupnom količinom na tržištu, marketcap za XVG bi u tom slučaju bio čak 1.453.718.676.700, tj bio bi značajno jači od Bicoina (preko osam puta).

Cena kriptovalute je, dakle, manje važna prilikom investicije. Satoshi je mogao da postavi max cirulaciju na 21 milijardu umesto na 21 milion BTC, tako da bi danas on koštao nešto preko 10 dolara. Ali to mu ne bi umanjilo realnu vrednost jer bi marketcap bio isti, te bi osoba koja danas ima 1 BTC zapravo danas imala 1.000 BTC, tj istu protivvrednost u dolarima.

Pre investiranja u kriptovalutu, pametno je napraviti uporednu tabelu koja prikazuje vrednost kriptovaluta u celosti (po dostupnim količinama) umesto pojedinačno. To se radi tako što se “normalizuje” poređenjem sa BTC, a onda prikaže koliko bi valuta tada vredela, kako bi se realistično uporedila sa ostalima.

Kako izgleda jednačina?
– Cena kriptovalute X (puta) dostupna količina kriptovalute / (kroz) dostupna količina BTC

Evo kako izgleda kada se to prikaže kroz najpopularnije kriptovalute, za vrednost BTC 10.206$ i dostupnu količinu 16.836.825 (drugi način je da se poredi sa maksimalnom količinom neke valute, npr za BTC je to 21 milion).

  1. BTC – 10.206 USD
  2. ETH – 6.351 USD (na berzi – 1.101,35 USD)
  3. XRP – 2.599 USD (na berzi – 1,13 USD)
  4. XLM – 563 USD (na berzi – 0,13 USD)
  5. LTC – 536 USD (na berzi – 164,50 USD)
  6. IOTA – 376 USD (na berzi – 2,29 USD)
  7. XVG – 59 USD (na berzi – 0,069 USD)

Šta kaže ova tabela? Pa, pomaže vam da odgovorite sebi na pitanje – da li želim da kupim ovu kriptovalutu. Jako primamljivo deluje cena XVG od 0,069$, ali delom i “obmanjujuće” jer, ako pogledamo listu iznad, u poređenju sa BTC, ova valuta ima zapravo uporednu vrednost od 59$ i za njeno dalje kretanje na tržištu, u odnosu na BTC, treba gledati ovaj iznos.

Savet je da, kada razmatrate neku valutu, prvo napravite ovu tabelu. Druga stvar koju treba uraditi je da, ako već imate neku pretpostavku (mada su to obično puke želje) o vrednosti valute u budućnosti, pomnožite tu vrednost sa dostupnom količinom (kao i maksimalnom planiranom) i vidite gde bi se ona nalazila u odnosu na ostale. Ako očekujete da će neka nova “jeftina” kriptovaluta, za samo nekoliko meseci prevazići marketcap Bitcoina – razmislite opet. Meni deluje krajnje nerealno – možda grešim.

Kako onda da znam u koju valutu da investiram?

Od kako su sportske kladionice stekle popularnost u Srbiji, pojavila se gomila ljudi koji imaju dojave, znaju koji je meč “namešten”, daju ili prodaju informacije na društvenim mrežama ili sebe prosto smatraju top ekspertom za klađenje i tako se deklarišu.

99,99% njih nije dobilo na kladionici više od nekoliko hiljada dinara i to retko češće od jednom mesečno.

Slična situacija je i sa kriptovalutama – pa se tako mnogi deklarišu kao eksperti i daju prilično paušalne procene o kretanju kriptovaluta. Činjenica je da ni finansijski eksperti iz oblasti, sa značano više znanja, iskustva i metodologijom procene, danas ne mogu da daju preciznu projekciju nečega tako nestabilnog i neregulisanog, kao što su kriptovalute.

Pored osnovne analize opisane u prvom odeljku ovog teksta, preporuka je da pročitate što više o valuti koja vas interesuje, kakav im je “road map”, na kojim berzama su prisutne, ko su osnivači, ko su investitori i koje su (ako su) kompanije stale iza te valute.

Preko 1.000 različitih kriptovaluta (i/ ili tokena) dostupno je na tržištu. Da li će neki od njih uspeti ne zavisi čak ni od toga šta omogućava (postoje oni koji su neuporedivo brži od Bitcoina pa im ne ide).

Na vama je da napravite procenu, razmislite o količini novca koji ćete uložiti i to vodeći se principom: “koliko mi neće biti žao da izgubim”, a ne “koliko želim da zaradim”, i hrabro krenete u trgovanje.

Jedno je sigurno – preko noći nećete postati milioneri. Barem najveći deo vas (nas) neće :)

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •