Pre nešto više od mesec dana pisao sam o IQ Option berzi koju sam tada testirao, a pre desetak dana dodao i “update” o tome zašto je više ne koristim, niti ću…

U međuvremenu, prešao sam na tzv “cryptoonly” berze, tj berze kriptovaluta na kojima nije moguće trgovati “fiat” valutama, tj ne postoji opcija za polaganja, povlačenje niti trgovanje valutama poput USD, EUR i sl… već isključivo kriptovalutama.

Na kojim berzama se trguje kriptovalutama?

Verovatno najpopularnija berza, na kojoj će se i zasnivati ovaj tekst, je Binance. Pored Binance, veoma popularne su i Bittrex i Poloniex.

Provizija za trgovanje iznosi svega 0,1%, a može biti i 0,05% ako se za plaćanje provizije podesi njihova kriptovaluta BNB.

Provizije za povlačenje pogledajte detaljno ovde, a za najpopularnije valute iznosi:

 • Bitcoin – 0.001 BTC
 • Ethereum – 0.01 ETH
 • Litecoin – 0.01 LTC

Kako se otvara nalog na Binance?

Prvi korak u otvaranju naloga je kreiranje lozinke (korisničko ime je email koji upišete). Ovaj korak verujem ne mora detaljno da se opisuje :)

Binance koristi zanimljiv način za detekciju “botova”, u “popup” prozoru pojavljuje se sklika, povlačenjem slidera sa leva na desnu stranu aktivira se “puzzle”, koji je potrebno postaviti na odgovarajuće mesto na slici. Binance će vas obavestiti koliko vam je vremena bilo potrebno i kako stojite u odnosu na ostale korisnike.

Na email koji ste upisali u prvom koraku, biće vam poslat aktivacioni link (dugme Verify email)… kliknite ga i ulogujte se na ekranu koji ovaj link otvara.

Čekirajte sva polja na narednom ekranu (pročitajte šta piše – korisno je) i nastavite dalje.

Binance će vas u ovom koraku pitati da li želite da aktivirate dvofaktorsku autentifikaciju. Postoji opcija SMS-a ili Google autentikatora. Preporučujem ovu drugu, ja je koristim. Ako ne umete da koristite Google autentikator za sada možete i preskočiti, napisaću uputstvo uskoro, pa aktivirajte SMS autentikaciju. Binance će tražiti da uneste vaš broj telefona. Nakon toga, odaberite opciju “Send SMS” i na broj koji ste uneli ubrzo će stići šestocifreni kod. Kod unesite u polje ispod broja telefona i nastavite dalje – uspešno ste aktivirali SMS autentikaciju.

Vaš Binance nalog je sada aktivan.

Ali, vaš status na Binance je “Level 1” što se tiče stepena verifikacije, a što za sobom povlači ograničenja poput limita za povlačenje i sl. Ono što želite je “level 2” verifikacije.

Na prvom ekranu nakon logovanja imate opciju da se dalje verifikujete, pa odaberite tu opciju (gore-desno).

Za početak, na vrhu stranice za verifikaciju umesto “China”, odaberite polje “International”.

Od vas će biti traženo da se verifikujete uploadom zvaničnog identifikacionog dokumenta poput vozačke dozvole, lične karte ili pasoša. Ne znam kako im ide ćirilica, ja sam uploadovao vozačku.

Odaberite dokument koji ćete uploadovati i slikajte prednju i zadnju stranu (slobodno zumirajte tako da dokument zauzima gotovo čitavu sliku).

Na ekranu za verifikaciju, nakon što ste odabrali opciju “International”, upišite svoje ime i prezime onako kako piše na dokumentu, potom pol, onda državu, i na kraju broj dokumenta koji ste odabrali za upload.

Ispod toga postoje tri dugmeta za upload slika:

 1. Prednja strana dokumenta
 2. Zadnja strana dokumenta
 3. Vaš selfie sa dokumentom i parčetom papira na kojem piše “Binance i datum”

Da, dobro ste pročitali ovo poslednje… ispod je slika koja to objašnjava na Binance.

Kada odaberete sva tri fajla, kliknite na opciju “Submit” na dnu stranice. Potrebno je neko vreme da dokumentacija bude verifikovana, od nekoliko sati do par dana, pa budite strpljivi. Jednom kada je nalog verifikovan za “Level 2”, videćete da su vam i limiti na berzi dosta bolji…

Kako se uplaćuju kriptovalute na Binance?

Ulogovani korisnik, u horizontalnom meniju na vrhu ekrana, ima opciju “Funds”, sa podopcijama “Balances”, “Deposits”, “Withdrawals” i “Transaction history”.

Uplata sredstava moguća je kroz prva dva, tj “Balances” i “Deposits”. Lično, idem kroz “Balances” jer tu imam uvid u sve kriptovalute koje već imam na berzi.

Jednom na stranici, biće prikazane sve valute dosupne na berzi, ali… Binance nudi četiri kriptovalute putem kojih je moguće trgovanje i to BNB, BTC, ETH i USDT. Preporuka je da se uplaćuje neka od ovih – Zašto? Pa, ako npr želite da na Binance kupite Ripple ili Stellar, to možete samo nekom od četiri navedene valute. Ako deponujete LTC, moraćete prvo LTC da prodate za neku od ove četiri, pa potom da kupite željenu valutu – čime gubite na proviziji i spreadu.

Više o tome u kasnije u objašnjenju načina trgovanja, sada nastavljamo sa uplatom kroz primer BTC.

Stranica “Balances” prikazuje po abecednom redu sve dostupne kriptovalute. Ako na nekoj poziciji već imate kriptovalutu, ona će biti pozicionirana iznad ostalih.

Svaki red u tabeli predstavlja jednu kriptovalutu i započinje njenim kratkim i dugim nazivom (npr BTC, Bitcoin), potom iznosom koji imate na Binance, dostupnom količinom, količinom koju ste “naručili” ali još nije obrađena, vrednost te valute u BTC i potom opcijama “Deposit”, “Withdraw” i Trade”.

Klikom na “Deposit” otvara se stranica sa adresom te valute na Binance, tj adresom za uplatu.

Adresa može biti u dva oblika:

 • Tekstualna (primer: 1DEZzXPEurrDCaQc7Mu123TwiRLvQw73a7)
 • QR kod (zapravo tekst iznad, samo pretvoren u QR kod)

Naredni korak je da putem cryptowallet-a ili menjačnice koja omogućava kupovinu kriptovaluta, kupite odgovarajuću valutu na ovu adresu. Lično, isprobao sam više načina, ali za sada se držim ecd.rs domaće menjačnice (detaljno objašnjeno dalje u tekstu). Nažalost, popularan servis za kupoprodaju kriptovaluta – Coinbase, nije omogućen u Srbiji, a kada će biti, ne zna se.

Jednom kada sa cryptowalleta ili iz menjačnice prebacite kriptovalutu na Binance, njome možete da trgujete.

Kako u Srbiji kupiti Bitcoin, Ethereum ili Litecoin (ECD.RS)?

Nakon više instaliranih/ deinstaliranih novčanika, berzi, izgubljenog vremena, novca i nerava, vratio sam se na početak. Kriptovalute za trgovanje na Binance kupujem na domaćem web portalu ecd.rs – Electronic Currency District.

Ecd.rs omogućava kupovinu BTC, ETH i LTC kriptovaluta, za dinare i po relativno Ok provizijama koje se ne razlikuju mnogo od onih koje vas očekuju na ostalim “menjačnicama” i u trenutku pisanja ovog teksta iznose:

 • BTC – 6%, minimum za kupovinu 30.000 RSD *
 • ETC – 6%, minimum za kupovinu 30.000 RSD
 • LTC – 6%, minimum za kupovinu 5.000 RSD

* Provizije i iznos se menjaju, te ove informacije uzmite samo kao okvir (npr ja sam kupovao sa 5% provizije pre samo par nedelja). Takođe, na konačan iznos uticaće i kursne razlike prilikom konverzije dinara u stranu valutu koju će ecd.rs izvršiti, a pre kupovine kriptovalute.

Da biste kupovali na ecd.rs, neophodno je da se pre toga registrujete, a potom i verifikujete nalog.

Registracija je veoma jednostavna i sastoji se od unosa osnovnih informacija:

 • Ime i prezime
 • Mesto
 • Email
 • Telefon
 • Korisničko ime
 • Lozinka

Na email koji unesete tokom registracije biće poslat aktivacioni link, na koji treba kliknuti da bi se nalog aktivirao.

Verifikacija naloga vrši se uploadom fotografije prednje strane lične karte. Potrebno je neko vreme nakon uploada do potvrde verifikacije, ali meni lično to je završeno u roku od par sati.

Sada, možete kupiti kriptovalute.

Kako se kupuju kriptovalute na ecd.rs?

 1. Ulogujte se na svoj nalog na ecd.rs
 2. U meniju sa leve strane odaberite opciju “Kupi Bitcoin” (ili LTC ili ETH, ali u ovom primeru BTC)
 3. Odmah ispod dugmeta “Kupi Bitcoin” otvoriće se forma u kojoj treba popuniti samo dva polja:
  • Iznos za koji se kupuje u RSD
  • Bitcoin adresa *
 4. Odaberite opciju “Dalje”
 5. Potrebno je da čekirate sva tri polja (ako se slažete) i da odaberete opciju “Potvrdite porudžbinu”
 6. Pojaviće se “popup” u kojem takođe treba da čekirate jedno polje i da odaberete opciju “Potvrđujem”
 7. Na sledećem ekranu biće prikazana “opšta uplatnica” sa svim neophodnim podacima za uplatu
 8. Uplatite sredstva putem elektronskog bankarstva ili na šalteru i čekajte da vam se kupljena valuta pojavi na adresi koju ste uneli u koraku 3

* Važna napomena! kada kupujete BTC (ili ETH, LTC) na ecd.rs ili gde god drugo, obavezno vodite računa da kriptovalutu kupujete na adresu te valute. Na primer, ako putem ecd.rs kupujete BTC za Binance, pre kupovine otvorite opciju “Deposit/BTC” na Binance i iskopirajte tu Bitcoin adresu u ecd.rs. Ako pokušate kupovinu BTC, na adresu koja nije namenjena BTC (na primer kupujete Bitcoin na adresu Litecoina), gotovo je izvesno da ćete izgubiti sredstva. I tu vam niko ne može niti treba pomoći, ni ecd.rs, ni Binance, sami ste krivi.

Status vaše uplate možete pratiti na sajtu ecd.rs. Vodite računa o tome da novac uplaćen vikendom vrlo verovatno neće biti na računu ecd.rd pre ponedeljka, bar dok “instant payments” ne proradi :)

Verovali ili ne, kriptovalute ista ova ekipa prodaje i na nekoliko bankomata, više o tome ovde.

Vraćamo se na berzu…

Kako se trguje na Binance?

Postoje četiri kriptovalute/ tokena, putem kojih je moguće trgovati i to su BNB, BTC, ETH i USDT. Binance trenutno nudi 37 valutnih parova za BNB, 103 za BTC, 101 za ETH i 6 za USDT.

Nakon logovanja u Binance, odabirom opcije “Exchange/Basic” otvara se ekran za trgovanje. Gore-desno nalazi se meni za odabir valutnih parova.

Prvi korak je odabir jedne od četiri valute kojom se trguje (i dalje koristimo BTC za primer). Kada se odabere BTC, na listi ispod prikazaće se svi dostupni parovi po abecednom redu, a moguće je promeniti sortiranje u samom prozoru u kojem se prikazuju.

Hajde da kupimo Stellar Lumens, pored ostalih i IBM im je partner, kažu da će možda da skače… U listi koja se pojavi kada odaberemo BTC kao valutu za trgovanje, možemo skrolovati do Stellar Lumensa (XLM), ali i da u polje za pretragu ukucamo XLM – što će za rezultat imati samo jedan valutni par XLM/BTC.

Klikom na ovaj par, u središnjem delu ekrana otvara nam se prozor za trgovanje ovim parom.

Najveći deo ekrana zauzima vremenski grafik kretanja kursa XLM u odnosu na BTC, dok se ispod nalaze opcije “Buy XLM” i “Sell XLM”.

U polju za kupovinu (Buy XLM), upisana je trenutna cena XLM u BTC, a odmah ispod je polje za unos količine XLM koju kupujemo. Umesto unosa cifre, može se iskoristiti i opcija odmah ispod (25%, 50%, 75%, 100%). Odabirom neke od ovih opcija, biće unet iznos koji odgovara procentu dostupnih Bitcoina. Npr, ako odaberete 25%, Binance će izračunati koliko XLM možete kupiti za 25% Bitcoina koje imate dostupno i upisati taj iznos.

Kupuje se klikom na opciju Buy XLM – veliko zeleno dugme.

Nemojte se uplašiti ako na stanju ne vidite odmah transakciju, može proći neko vreme dok bude konačno izvršena.

Prodaja kriptovaluta funkcioniše na identičan način, samo koristite polje “Sell XLM”, u primeru za XLM. Ako prodajete drugu valutu, odaberete je na listi i prodate…

Šta je BNB, a šta USDT?

Binance koin (BNB) je token baziran na Ethereumu i koristi se na Binance berzi kao token za kupoprodaju, ali i za plaćanje nižih provizija.

USDT (USD Tether) je kriptovaluta, a ne američki dolar! Vrednost ove valute vezan je “1 na 1” za američku valutu, iza čega stoji “Tether Limited“. Vrednost USDT, i pored toga što je vezana za dolar, varira ali u malim procentima u odnosu na vrednost dolara.

Ovom kriptovalutom moguće je trgovati samo sa šest drugih na Binance, ali je interesantna za situacije kada se očekuje veliki pad vrednosti kriptovaluta, kao sredstvo čuvanja vrednosti bez povlačenja sa berze.

Kako se povlače kriptovalute sa Binance?

Kratak odgovor: isto kao što se uplaćuju, samo naopako :)

Dakle, na lokaciji “Funds/ Balances”, odmah pored opcije “Deposit”, stoji opcija “Withdraw”. Odabirom ove opcije otvara se stranica veoma slična onoj za uplatu.

Ovde je neophodno uneti dva podatka:

 • Adresa novčanika na koji se prenose sredstva
 • Iznos sredstava koja se prenose

Kao i kod kupovine kriptovalute, takođe je veoma važno voditi računa o tome da se valuta prebacuje na adresu te valute, dakle BTC na BTC.

U polju ispod iznosa koji povlačite, biće upisana tačna provizija, u valuti koju povlačite.

To je to :) Srećno trgovanje!

Share the joy