Blogeri i “blogovanje” su popularna tema već duži niz godina, a nije mali broj ljudi koji su upravo pisanjem bloga stekli online popularnost i počeli da zarađuju. Naravno, nije mogućnost zarade ili sticanje popularnosti osnovni motiv pokretanja bloga. Vrlo često su razlozi sasvim drugi, te nije retko da pokretač bloga želi da vodi neku vrstu dnevnika, prikaže sebe ili svoje radove (umetniča dela, fotografije, putovanja), kreativno kanališe svoje misli ili prati temu koja mu je interesantna.

Prvo pitanje koje svaki budući bloger sebi postavi je da li da pokreće sopstveni sajt, ili da iskoristi neku od velikog broja besplatnih platformi za pokretanje bloga. Početnici se često, iz praktičnih razloga, okreću besplatnim web servisima koji omogućavaju pokretanje bloga, a među najpopularnijim su i:

 • WordPress.com,
 • Blog.com,
 • Blogger.com,
 • Tumblr.com…

Pored ovih, postoji veliki broj drugih platformi, a u okviru ovog kursa, opisaćemo kako se pokreće blog na prvom i najpopularnijem, WordPress.com. I ostale platforme funkcionišu na sličan način, te neće biti komplikovano da se, nakon iskustva sa WordPress.com, pokrene blog na bilo kojoj od ostalih platformi.

WordPress.com

Na adresi www.wordpress.com dočekaće vas jednostavna i intuitivna stranica, sa svega dve bitne opcije. Pokretanje sopstvenog bloga (Get Started), ili logovanje na postojeći.

wordpresscom

Naravno, krećemo klikom na narandžasto dugme “Get Started”.

Već na sledećoj stranici dobićete poruku da je WordPress.com dostupan i na srpskom jeziku, pa odaberite ovu opciju.

Drugi korak je registracija na WordPress.com. Od vas će se tražiti da unesete važeći e-mail (unesite pravi e-mail, jer aktivacija bloga podrazumeva i autentifikaciju kroz e-mail); korisničko ime (ono kojim ćete se logovati kasnije); lozinku, kao i adresu bloga…

Adresu bloga kasnije ne možete menjati, pa unaperd razmislite kako želite da glasi jer će eventualni posetioci na taj način identifikovati sadržaj i blog i pre nego što mu pristupe. Obično, kada se piše o konkretnim temama, blogeri izaberu reč koja podseća na tu temu, a kada pokreću dnevnik, koriste svoje ime ili nadimak. Postoji velika verovatnoća da neki od izabranih domena bude zauzet, pa se potrudite da smislite nekoliko mogućnosti.

Adresa vašeg blga glasiće www.imebloga.wordpress.com, pri čemu je “imebloga” ono što ste vi odabrali i uneli u odgovarajuće polje.

wordpresscom-starting

WordPess.com nudi da putem ove platfore zakupite i .com i slične odmene, ali je ovo neisplativo. Ako se odlučite da pokrenete svoj blog, na svojoj adresi, idealan put je da samostalno zakupite domen i hosting, a o tome će biti reči u nekom od narednih kurseva.

Odaberite opciju “Napravi blog” i bićete preusmereni na naredni korak.

Ako ste sve uradili ispravno u pethodnom koraku, dobićete poruku da proverite vaš e-mail. Od WordPress.com dobićete autentifikacioni e-mail, u okviru kojeg se nalazi link, koji je potrebno ispratiti da bi se završila aktivacija vašeg naloga. Na ovaj način, WordPress.com sprečava automatizovano kreiranje blogova i štiti se.

E-mail obično stigne u narednih par minuta, a za svaki slučaj proverite i vaš spam (junk) folder mail klijenta.

Nakon kilka na link u autentifikcionoj poruci, bićete preusmereni na glavnu stranu vašeg profila.

Meni u gornjem levom uglu vam omogućava da vidite koje blogove pratite – “Reader”, statistike vašeg bloga (ili blogova) – “Stats”, kao i spisak vaših blogova “My Blog”. U gornjem desnom uglu su opcije postavljanja novog posta “New Post”, praćenja komentara, pratilaca kroz opciju prikazanu slličicom oblačića, kao i dodatna podešavanja klikom na ikonicu koja sadrži obrise ljudskog lika.

myblog

Kao što se da primetiti, moguće je postovati direktno sa ove stranice. Ipak, ovo nije i najbolji način, jer već sada možete pristupiti WordPress.com platformi, koja se oslanja na WordPress CMS (Content Management System – sistem za upravljanje sadržajem), koji pruže mnogo više opcija (u narednim obukama, bavićemo se WordPressom detaljnije).

Odaberite opciju “My Blog” u meniju koji se nalazi gore-levo. Na spisku će, na prvom mestu, biti blog koji ste upravo kreirali. Ispod naziva postoji više opcija:

 • Blog Admin (link vodi na “dashboard”, naslovnu stranicu dela za upravljanje blogom)
 • Check Stats (statistike vašeg bloga)
 • Manage Comments (upravljanje komentarima)
 • Change Appearance (izmena izgleda bloga)

Klikom na naziv bloga (u ovom slučaju “punktrs”) idete direktno na naslovnu stranicu bloga. Podrazumevano podešavanje bloga je popularna WordPress tema “Twenty Thirteen”.

home1

Naslovna stranica našeg, tek kreiranog, bloga sadrži naziv bloga, jednu stranicu “about” (kreira se automatski čim se kreira blog, a naravno moguće je izmeniti ili obrisati), kao i veliki natpis: “Ništa nije pronađeno”.

Tek kreirani blog, naravno, nema sadržaj te se prikazuje upravo ova poruka.

Ovim je kreiranje bloga na WordPress.com završeno, a naredni koraci bi bili odabir odgovarajuće teme (izgled bloga), izmena ili brisanje stranice “About”, kao i unos prvog posta, ali to je tema naredne obuke.

Kompletan kurs WordPress.com – pokretanje bloga:

 1. Kako pokrenuti sopstveni blog na WordPress.com
 2. WordPress.com – osnove
 3. WordPress.com – uređivanje sadržaja

Ovaj kurs pisan je za web portal Udruženja građana PUNKT.RS.

Share the joy