Znate one situacije kada vam je u policiji, opštini, sudu, kojem god organu uprave potrebna overena opšta uplatnica kao dokaz da ste nešto platili.

Da li ste ikada pomislili, pa majku mu, plaćam sve putem mbankinga i sada za ovo moram da idem, čekam u redu, pa zar ne mogu prosto da znaju da im je legao novac?

Ovaj relik prošlosti odlazi upravo u prošlost, a menja ga nova usluga “e-Plati” koju je razvila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Sitem funkcioniše tako što se za svaku uplatu, bez obzira da li je vršite online na sajtu euprave ili čak na šalteru (scenario ispod) generiše jedinstveni platni nalog/ poziv na broj, a izvršava se putem IPS (Instant plaćanje), tako da se u realnom vremenu generiše i dokaz da je uplata izvršena, a u koji uvid imaju organi uprave.

Kako to radi na šalteru?

Došli ste na šalter, na primer MUPa i shvatate da vam fali jedan papir, a on se izdaje tako što uplatite 136,50 dinara.

Standardno bi bilo da vas pošalju na šalter pošte, ima ih povremeno i u samoj zgadi, tu popunjavate olovkom, plaćate i opet nazad na šalter.

Usluga e-Plati radiće tako da vam na samom šalteru generišu nalog/ poziv na broj, zašto da ne i generisanjem QR koda (ne znam da li ovo planiraju), vi na licu mesta putem mbankinga uplatite, transakcija sa šifrom plaćanja 840 izvršava se putem IPSa (Instant plaćanje, bukvalno par sekundi), a službenik dobija odmah info da je transakcija izvršena uvidom u elektronski sistem za ovu namenu.

Naravno sve ovo je za podržane usluge moguće i na portalu e-Uprave.

I kada će ovo biti moguće?

Sistem za ovo na strani države je postavljen, preostaje da banke, a upravo rade na tome, omoguće da se putem mbank vrši plaćanje sa šifrom 840 i to kroz IPS, što nije veliki poduhvat i realno se može očekivati brzo.

Kako god bilo, ovo je jedna lepa inicijativa i rešiće probleme mnogih nas.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •