Update 12.01.2018

Tačno mesec dana od pisanja ovog teksta i oko dva meseca korišćenja IQ Option, povukao sam sva sredstva sa ove berze i prešao na Binance.

Razlozi:

  • Provizije za otvaranje pozicije su znatno skočile
  • Spreadovi za valute za koje se očekuje rast skaču i do 30%
  • Povlačenje sredstava je užasno komplikovano (osim dela koji ide na karticu) i jaaako dugo traje

Uskoro tekst o Binance :)


“Eh, da sam bio pametan pre nekoliko godina, da uložim 100 evra na Bitkoine, sada bih bio milioner.” Ovo je rečenica koju često čujem, rečenica koja (koliko god bila potpuno istinita) nema nikakvo opravdanje. Ili, čak i ako ima, onda isto važi i za druge kriptovalute, akcije kompanija, biznis modele… nema kraja.

Jedna od mojih omiljenih kineskih poslovica glasi: “Pravo vreme da se posadi drvo bilo je pre 20 godina. Drugo pravo vreme je sad.”

Kriptovalute danas su velika i česta tema, bilo da je u pitanju rudarenje, trgovanje, blockchain tehnologija koja stoji u pozadini ili čist entuzijazam. U raspravama o kriptovalutama, kao uostalom i po bilo kojoj drugoj temi, nailazio sam na sve od “hejtera” koji “jedva čekaju da taj balon pukne pa da vide svi oni koji se sada time hvale”, pa do onih koji čvrsto veruju da je, ne samo blockchain, već i kriptovatuta – budućnost (ja spadam u ove druge ekstreme).

Ko god da je u pravu, činjenica je da danas kriptovalute imaju značajno učešće u trgovanju, te da su zbog svoje volatilnosti potencijal za brzu zaradu, kao i brz bankrot.

Čak i da su (što nije moje ubeđenje) hejteri u pravu i da taj “balon” pukne, nepobitna činjenica je poznati citat iz crtanog filma: “matematika je jasna”.

Da ste u januaru ove godine kupili 10 bitkoina za 10.065 USD (koliko je tada koštalo), te prodali danas, 2.12.2017 za 108.520 USD (koliko košta dok ovo pišem)… sami izračunajte koliko biste zaradili. Pa sutra neka pukne, vi imate gotovo 100.000 USD čistu zaradu, a hejteri neka hejtuju, u tome su najbolji. Naravno, mogli ste i da izgubite vaših 10.000 dolara, ali uostalom to možete i ako trgujete zlatom. Ono što zlato ne može je da vam donese desetostruku zaradu za manje od godinu dana. Realno, ni da uvozite kokain ne možete toliko zaraditi.

Da ne pričamo o tome da je Bitcoin vredeo 434 USD u januaru 2016, 313 USD u januaru 2015, a verovali ili ne svega 0,31 USD u januaru 2011 (i slovima – nula zarez tri)…

Kako se trguje kriptovalutama?

Postoji veliki broj platformi za trgovanje kriptovalutama, postoji i veliki broj kriptovaluta, a među popularnijima su, primera radi, eToro, IQ Option, Bitfinex i mnoge druge.

U zavisnosti od toga koju odaberete, imaćete i različite opcije za trgovanje, od toga koji je minimalni iznos uplate sredstava, preko provizija, opsega, pa do same liste kriptovaluta dostupnih za trgovanje. Verovatno najpopularnija platforma za trgovanje (ne samo kriptovalutama) je eToro, ali lično sam izabrao IQ Option jer ima dužu listu kruptovaluta i manji minimalni iznos za uplatu.

Platforma je dostupna kroz browser, desktop aplikaciju, kao i mobilnu aplikaciju.

Prednosti su veoma jednostavan interfejs, kao i mogućnost uplate svega 10 dolara čime spada u najpovoljnije, ali je istovremeno relativno skupa u smislu visokih provizija za otvaranje pozicije (ulaganje u valutu) i često visokih opsega za trgovanje (razlike između kupovnog i prodajnog kursa).

Interesantna “prednost” je i OTN token (Open trading network) koji se dodeljuje korisnicima prilikom otvaranja pozicije i to u iznosu koji prati visinu provizije.

Kako uplatiti novac za trgovanje?

Uplata novca na platformu moguća je na više načina. Najjednostavniji način je direktna upata sa platne kartice. Proces je identičan bilo kojem drugom plaćanju karticom na internetu. Pored kartice, moguć je prenos novca sa različitih eWallet-a (Neteller, WM Transfer, Skrill), kao i direktnim bankovnim transferom. Za one koji imaju Bitcoin wallet, moguć je direktni prenos ove kriptovalute na IQ Option.

Povlačenje novca je moguće istim kanalima, pri čemu je važno napomenuti da je povraćaj novca na karticu moguć samo u iznosu koji je inicijalno uplaćen, te je posedovanje elektronskog novčanika obavezno (ako iole dobro trgujete).

Primer: Ako ste karticom uplatili 100 EUR, trgovali i došli do cifre od 200 EUR, na karticu možete vratiti samo 100 EUR, dok je ostatak novca moguće preneti na neki od eWallet-a. Meni lično jako je interesantan ruski Web Money (WM Transfer), koji tvrdi da će vam izdati i platnu karticu, ako im dokažete adresu stanovanja skenom računa za struju, gas i sl (nisam probao).

Kako trgovati na IQ Option?

Trgovanje na platformi je veoma jednostavno. Iz padajućeg menija odaberite kriptovalutu kojom želite da trgujete i na ekranu će se pojaviti istorija vrednosti kriptovalute, kao i opcije za kupovinu ili prodaju.

Odaberite opciju za kupovinu, unesite iznos novca koji želite da uložite i platforma će vam prikazati koji iznos u željenoj kriptovaluti dobijate, te koja je provizija za trgovanje. Za one koji su trgovanjem stekli određenu količinu OTN tokena, moguće je plaćanje provizije upravo ovim tokenima.

Potvrdom kupovanja otvarate poziciju i na dijagramu kritovalute pojavljuje se pointer koji ukazuje na trenutak kupovine i vrednost u tom trenutku. Od tog momenta, imaćete prikaz u realnom vremenu koliko ste dobili ili izgubili u procentima i referentnoj valuti (npr ako ste uplatili evre, referetna valuta je evro).

Postoje dodatne i veoma korisne napredne opcije, u zavisnosti od kanala (aplikacija, browser…) koje vam omogućuju da automatizujete sistem.

Na primer, možete podesiti da platforma sama kupi kriptovalutu ako ista padne ispod određene cene i to u iznosu koji vi odaberete (npr: ako Bitcoin padne ispod 9.000 USD, kupi 0,01 Bitcoin).

Još bolja opcija je zatvaranje trenutne pozicije. Na primer, kupili ste 0,01 Bitcoin za 9.000 USD po Bitcoinu, možete podesiti sistem da automatski zatvori poziciju (proda Bitcoine) ako vrednost padne ispod 8.000 USD, ili ako primera radi skoči preko 11.000 USD.

S obzirom na to da je volatilnost kriptovaluta izuzetna, da se vrednosti u velikim procentima menjaju iz minuta u minut, ovo je odlična opcija kojom sebe možete zaštititi (na primer tokom noći).

U nastavku, ukratko ću opisati dve meni interesantne kriptovalute, a dostupne na IQ Option. Da li ćete ili ne trgovati njima potpuno je na vama, mogu skočiti, mogu (pro)pasti, te tekst u nastavku smatrajte čisto informativnim, nikako preporukom :)

IOTA kriptovaluta

Veoma interensatna valuta, dostupna za trgovanje na IQ Option, je IOTA. IOT u nazivu valute je popularna skraćenica za Internet of Things, a valuta je kreirana upravo za transakcije u ovom okruženju. IOT industrija je u snažnom porastu, a analitičari procenjuju da će vrednost B2B trgovanja u oblasti preći 250 milijardi evra do 2020 godine.

Upravo ovo tržište meta je nedavno lansirane platforme iza koje stoji IOTA, a inicijativa okuplja velike igrače na tržištu kao što su Deutsche Telekom, Bosch, Microsoft, Pricewaterhouse Coopers, Accenture i Fujitsu (izvor Forbes).

Vrednost valute u trenutku pisanja teksta je 1,43 USD. Vrenost valute pre 30 dana bila je 0,35 USD.

Santiment kriptovaluta

Još jedna interesantna valuta je Santiment. Ova valuta je u samo poslednjih 15 dana ostvarila skok sa 0,3 USD na 1,6 USD.

Santiment planira da pruža podatke o finansijskom tržištu i bude glavna platforma za izvor sadržaja o kriptovalutama i blockchain-u. Santiment nudi prenos podataka u realnom vremenu i streaming sadržaja uz redovno ažuriranu bazu podataka o projektima vezanim za kriptovalute. Dugoročni cilj je da bude infrastruktura tržišnih podataka kriptovalute i blockchain-a (možda je najbolje reći – Santiment u svetu krptovaluta teži da bude ono što je Reuters u svetu klasičnih valuta).

Trgovanje klasičnim valutama – Sber X:Change?

Ako smatrate da je trgovanje kriptovalutama preveliki rizik (što realno jeste), uvek možete trgovati klasičnim valutama. U tom slučaju, preporuka je platforma Sber X:Change, koju je omogućila Sberbank Srbija i koja je prva i jedina takva platforma na domaćem tržištu.

I za kraj, ako ste pobornik parole “kupujmo domaće”, obavezno istražite GameCredits kriptovalutu, iza koje stoji naša ekipa… srećno trgovanje.

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •